Sarkozy ohlásil návrat do politiky, chce byť opäť prezidentom

TASR TA3
19.9.2014 19:25

Bývalý francúzsky prezident Nicolas Sarkozy ohlásil dnes na Facebooku svoj návrat do vysokej politiky. Chce tak učiniť ako líder svojej konzervatívnej Únie za ľudové hnutie (UMP). Podľa agentúry DPA ide o jeho prvý krok k opätovnému ujatiu sa prezidentského úradu, ktorý zastával v rokoch 2007-2012.

Sarkozyho v boji o Elyzejský palác porazil v roku 2012 jeho socialistický rival Francois Hollande, ktorého preferencie odvtedy klesli na rekordné minimum. Sarkozy pred ostatnými prezidentskými voľbami uviedol, že v prípade neúspechu o ňom už "nebude nikto znova počuť", napísal britský denník The Guardian.

"Som kandidátom mojej politickej strany na post prezidenta. V priebehu troch mesiacov chcem vytvoriť podmienky pre nové hnutie, ktoré bude mať za cieľ osloviť všetkých obyvateľov Francúzka bez ohľadu na ich stranícku orientáciu," uviedol Sarkozy, ktorý sa chce zúčastniť prezidentských volieb v roku 2017.

Hollande počas svojej štvrtkovej veľkej tlačovej konferencie Sarkozyho nespomenul. Povedal však, že "tí, ktorí vládli včera a predvčerom, majú plné právo uchádzať sa o vládnutie aj zajtra a pozajtra". UMP bezprostredne nepotvrdila návrat Sarkozyho na politickú scénu, uviedol The Guardian.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok