PR správa

Aj malému elektroodpadu treba venovať veľkú pozornosť

19.9.2014 15:30

Na Slovensku sa ročne vyzbiera a recykluje viac ako 21 000 ton elektroodpadu, stále však ostáva množstvo starých elektrozariadení, ktoré občania odkladajú na povalách a v pivniciach, často bez šance na ich ďalšie využitie. Naopak, neodborne skladované, či poškodené elektrospotrebiče môžu mať negatívny dopad na životné prostredie, ako aj na zdravie ľudí, ktorí s nimi prichádzajú do kontaktu.

Aj malému elektroodpadu treba venovať veľkú pozornosť

V rámci svojho projektu Zelený Kaufland chce spoločnosť Kaufland Slovenská republika, v.o.s. motivovať občanov Nového Mesta nad Váhom k odovzdaniu malých starých elektrospotrebičov už druhými zberovými dňami, ktoré sú pripravené na 19. – 21. septembra 2014.

V čase od 8.00 do 20.00 hod. môžu v týchto dňoch obyvatelia Nového Mesta nad Váhom priniesť použité malé elektrospotrebiče na parkovisko pred obchodný dom Kaufland na Malinovského ulici v Novom Meste nad Váhom, kde budú zabezpečené zberové nádoby na nepotrebné elektrospotrebiče z domácností, ako mobilné telefóny, digitálne fotoaparáty, žehličky, fény, hriankovače, fritézy, mlynčeky, kávovary, váhy, hodiny, klávesnice, myši, notebooky, tablety, či hračky. Odovzdať tu budú môcť obyvatelia aj väčšie kusy elektroodpadu, ako televízory, malé chladničky, monitory, mikrovlnné rúry, a pod. Veľké elektrospotrebiče, medzi ktoré patria chladničky, práčky, či sporáky budú môcť občania odložiť do zberného dvora na Banskej ulici č. 1 v Novom Meste nad Váhom.

Spätný zber použitých elektrospotrebičov je v poradí druhou nadstavbovou aktivitou projektu Zelený Kaufland. V júli Kaufland zorganizoval zber zameraný na separáciu použitých prenosných batérií, kedy sa vyzbieralo hneď niekoľko kilogramov. "Pre mnohých z nás nie je novinkou, že staré elektrospotrebiče nepatria do komunálneho odpadu, lebo ak sa dostanú na skládku, môžu pri rozpade znečistiť zdroje pitnej vody alebo ovzdušie. Často však ľudia z nevedomosti, či z vlastnej pohodlnosti tento odpad neseparujú správnym spôsobom, a práve elektroodpad menších rozmerov vyhadzujú do komunálneho odpadu. Sme toho názoru, že práve takéto špeciálne podujatia vysvetlia a motivujú občanov k správnemu nakladaniu s odpadmi, a to nielen počas týchto 3 dní ale aj počas celého roka," hovorí Matin Gärtner, hovorca spoločnosti Kaufland Slovenská republika, v. o. s.

Spätným odberom sa zabezpečí zodpovedné nakladanie s použitými už nepotrebnými elektrospotrebičmi a zároveň sa umožní ich ekologická recyklácia a minimalizovanie ich negatívneho dopadu na životné prostredie. Pri tomto procese je potrebné zabezpečiť v prvom rade odborné rozobratie jednotlivých elektrospotrebičov a zužitkovanie tých častí, ktoré majú nejakú hodnotu a môžu byť opätovne využité.

"Využiteľné sú rôzne súčasti všetkých druhov zbieraného elektroodpadu. Od plastových krytov po plošné spoje. Asi najlepším príkladom sú najmodernejšie zariadenia ako smartfóny alebo tablety, ktoré často obsahujú vzácne prvky, ktorých množstvo je obmedzené a často sa ťažia iba na jednom mieste. Ide napr. o drahé kovy ako striebro, zlato alebo paládium či nebezpečné látky ako arzén, berýlium, bróm a ortuť," vysvetľuje Michal Sebíň, riaditeľ organizácie NATUR-PACK, ktorá spolupracuje pri realizácii zberu malých elektrospotrebičov.

Elektrospotrebiče je potrebné priniesť do zberového dvora nerozobraté. Práve odborné rozobratie jednotlivých častí elektrospotrebičov zamedzí možnému úniku nebezpečných látok do okolia a zároveň umožňuje väčšiu mieru recyklácie a znižuje náklady na spracovanie separovaných častí. "Práve medializovanie a upozorňovanie na nutnosť správneho separovania vnímame ako správnu cestu, ukázať ľuďom ako sa to dá robiť lepšie a dosiahnuť tak spoločný cieľ smerujúci k trvalo udržateľnému nakladaniu s odpadmi. Oceňujeme preto edukáciu a aktívny prístup spoločnosti Kaufland Slovenská republika, v.o.s. v tejto oblasti a veríme, že sa stretne s pozitívnym prístupom aj na strane spotrebiteľov," hovorí ďalej Michal Sebíň.

Projekt Zelený Kaufland bol spustený v Novom Meste nad Váhom ako v prvom meste na Slovensku 26. júna 2014. Predajňa Kaufland v Novom Meste nad Váhom sprístupnila svojim zákazníkom Zelený Kaufland chodník, v rámci ktorého môžu odovzdať viaceré druhy recyklovateľného odpadu a navyše sa pritom prostredníctvom atraktívne spracovaných informačných tabúľ dozvedieť aj mnohé zaujímavé fakty o tom prečo a ako separovať odpad. Jednotlivé stanovištia Zeleného Kaufland chodníka sú zamerané na zber skla, plastov, plastových fólií, PET fliaš, lepenky, papiera, či textilu. Predajňa Kaufland v novom Meste nad Váhom sa právom hrdí titulom Zelená predajňa i vďaka dômyselnému systému rekuperácie, ktorý zabezpečuje energeticky úspornú prevádzku predajne s ročnou úsporou až 169 675 kWh energie.

Spoločnosť Kaufland
Spoločnosť Kaufland patrí k lídrom medzi obchodnými reťazcami a v súčasnosti prevádzkuje viac ako 1 150 samoobslužných obchodných domov v Nemecku, Českej republike, Poľsku, Chorvátsku, Rumunsku, Bulharsku a na Slovensku. Obchodné domy Kaufland ponúkajú veľa rôznych značkových produktov, atraktívne privátne značky a širokú škálu regionálnych produktov. Spoločenská zodpovednosť a ochranu životného prostredia je neoddeliteľnou súčasťou korporátnej politiky Kauflandu. Projekt Zelená filiálka je jednou z najnovších aktivít spoločenskej a ekologickej zodpovednosti Kauflandu. Kaufland zároveň aktívne podporuje ochranu životného prostredia aj neustálym rozširovaním ponuky trvalo udržateľných výrobkov, ako sú napr. "Healthy Seas" ponožky. Spoločnosť sa tiež zaviazala k ochrane morí a svetových zásob rýb.

Viac informácií na: www.kaufland.sk

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok