Výsledky referenda v Škótsku vyvolávajú sklamanie, ale aj radosť a nádej

TASR
19.9.2014 10:24

Škótsko zostáva súčasťou Británie. Pomerom 55 k 45 percentám sa o tom rozhodlo v štvrtkovom referende, uviedli dnes predstavitelia referendovej komisie po sčítaní väčšiny hlasov. Tento výsledok vyvolal u radových Škótov zmiešané reakcie, čo sa dnes skoro ráno prejavilo aj počas zhromaždenia príslušníkov oboch táborov pred sídlom škótskeho parlamentu - Holyroodu.

Výsledky referenda v Škótsku vyvolávajú sklamanie, ale aj radosť a nádej
SITA/AP

Prívrženci odčlenenia Škótska netajili svoje sklamanie. Jednou z nich bola 31-ročná nezamestnaná Lynsey Hardingová, ktorá pre agentúru DPA uviedla, že "naozaj nevie, prečo ľudia hlasovali za (zotrvanie s Britániou". Vyhlásila, že ak prívrženci oslavujúceho druhého tábora vyjdú spoza rohu, nedostane sa im vrelého prijatia.

Jej rovesník Dermot Barr, ktorý bol celý oblepený samolepkami s nápismi podporujúcimi nezávislosť, priznal, že "je to trochu zničujúce", ale zároveň upozornil, že dva milióny ľudí v referende vyjadrili nespokojnosť so spôsobom rozhodovania Westminsteru, a vyslovil presvedčenie, že k zmenám v politike Londýna k Škótsku teraz musí dôjsť.

V tábore odporcov nezávislosti Škótska po oznámení zatiaľ neoficiálnych predbežných výsledkov referenda zavládla zmes radosti a úľavy. Poslucháč medicíny Steve Waite (22), ktorý na námestí na výsledky čakal celú noc, uviedol, že mal obavy z výsledku. Väčšina Škótov sa podľa neho rozhodla "pre opatrnejší a progresívnejší prístup k našej budúcnosti, ktorý uprednostnila pred radikálnym a ľahkomyseľným".

Študentka Freya Richardsonová síce vyjadrila presvedčenie, že Škótsko by bolo schopné existovať samostatne, ale dodala, že "spolu nám je lepšie". "Prečo byť malou krajinou, keď môžeme byť veľkou, ktorá funguje naozaj dobre," pýtala sa.

Spolu so svojím priateľom Arbellom Lewisom vyjadrila nádej, že výsledok hlasovania škótsky národ nerozdelí.
Zatiaľ neoficiálny výsledok hlasovania komentovala už aj britská a škótska politická elita. Líder škótskych nacionalistov  Alex Salmond už akceptoval porážku v štvrtkovom referende.

Zároveň zdôraznil, že Škótsko bude teraz od Londýna očakávať, že čo najrýchlejšie dodrží svoje sľuby v súvislosti s väčšími právomocami pre Škótsko.

Britský premiér David Cameron vyzval dnes Škótsku národnú stranu (SNP), aby sa pripojila k rokovaniam o prenesení ďalších právomocí na Škótsko. Plebiscit v Škótsku označil za "veľkú príležitosť na zmenu spôsobu vládnutia v Británii".

Udelenie väčších právomocí prisľúbil pritom nielen Škótsku, ale aj Anglicku, Walesu a Severnému Írsku. Podľa jeho dnešného vyhlásenia návrh zákona o udelení väčších právomocí pre Škótsko bude publikovaný v januári budúceho roka.

Agentúra DPA informovala, že Londýn koncom októbra zverejní prvý návrh usporiadania vzťahov medzi Londýnom a Škótskom, ktorý bude predmetom diskusie škótskej občianskej spoločnosti a politikov. Koncom novembra bude predložená definitívna verzia návrhu, v ktorej budú zapracované aj zmeny a pripomienky Škótov. Návrh zákona o udelení väčších právomocí Škótsku bude zverejnený podľa DPA 25. januára 2015, keď Škóti slávia výročie narodenia svojho národného básnika Roberta Burnsa.

V druhom čítaní bude návrh zákona schvaľovať už nový britský parlament, ktorý vzíde z volieb 7. mája 2015. Debata o ňom sa začne ihneď po vytvorení novej vlády, avizovala DPA. Takmer presne rok na to - 5. mája 2016 - sa uskutočnia voľby do škótskeho parlamentu - Holyroodu.

DPA predpokladá, že novým impulzom pre škótsky nacionalizmus by mohlo byť, keby sa v roku 2017 väčšina Britov vyslovila proti členstvu svojej krajiny v EÚ. Referendum o zotrvaní Británie v EÚ sľúbil vypísať premiér Cameron v prípade, ak na budúci rok jeho Konzervatívna strana vyhrá parlamentné voľby. DPA pripomína, že škótske obyvateľstvo podporuje zotrvanie Británie v EÚ viac ako občania v iných oblastiach kráľovstva.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok