Dobrovoľníci skrášlia studničky v Slovenskom raji

TASR
19.9.2014 08:46

Štyri studničky v severnej časti Slovenského raja prejdú v sobotu 20. septembra veľmi potrebnou obnovou. Stane sa tak vďaka dobrovoľníkom z Embraco Slovakia, zo združenia rodičov a priateľov diabetických detí Spišiačik, ako i ďalším nadšencom, ktorým nie je stav národného parku ľahostajný. Očakáva sa účasť približne 90 dobrovoľníkov.

Dobrovoľníci skrášlia studničky v Slovenskom raji
TASR

"Studničky neodmysliteľne patria k lesným chodníkom Slovenského raja. No hygienici z nich neodporúčajú piť a studničky sú často špinavé, zanesené, s poškodenými búdkami a múrikmi. Rozhodli sme sa niečo s tým urobiť," hovorí o motivácii Emília Gondeková z Embraca, špecialistka na trvalú udržateľnosť.

Na studničkách na Glackej ceste, Kláštornej ceste a na Suchej Belej dobrovoľníci úplne vymenia búdku, na Podlesku dostane búdka nový náter. "Podľa potreby budeme pri objektoch osádzať skruž, ukladať kamennú výstelku, prehlbovať odtoky, budovať zábradlia, natierať lavičky," vymenúva práce Peter Herceg zo Spišiačika.

Pôjde už o piatu septembrovú spoluprácu spišskonovoveskej fabriky a Spišiačika a pre najväčšieho zamestnávateľa v regióne zároveň o 6. ročník globálneho dobrovoľníckeho dňa, do ktorého sa zapájajú aj ďalšie závody korporácie na výrobu chladiarenských kompresorov. "Radi však privítame aj ďalších dobrovoľníkov," vyzýva Gondeková.

Tradične nebude chýbať zbieranie odpadkov na trase z Podleska na Kláštorisko po zelenej turistickej značke. Dobrovoľníci na Kláštorisku vyčistia aj symbolický cintorín. Centrum diania však bude na Podlesku, kde sa akcia v sobotu o 8.30 h začína. Na všetkých zúčastnených čaká guľáš.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok