Američania schválili vyzbrojenie sýrskych povstalcov

TA3 SITA
18.9.2014 07:12

Americká Snemovňa reprezentantov v stredu schválila plán prezidenta Baracka Obamu na trénovanie a vyzbrojenie umiernených povstalcov v Sýrii. Deklarovaným cieľom má byť pritom porážka sunnitskej extrémistickej skupiny Islamský štát.

Američania schválili vyzbrojenie sýrskych povstalcov
SITA/AP

Za návrh v republikánmi kontrolovanej snemovni hlasovalo 273 zákonodarcov, proti bolo 156. Senát by mal legislatívu schváliť ešte vo štvrtok a následne ho podľa očakávania podpíše šéf Bieleho domu.

Američania by mali povstalcov financovať do konca tohto roku. Legislatíva neobsahuje presné detaily o tréningovom programe na podporu sýrskych rebelov bojujúcich proti vojskám lojálnym prezidentovi Baššárovi al-Asadovi. Kritici sa preto obávajú, že dodané americké zbrane by mohli skončiť v "nesprávnych rukách" a slúžiť aj na zabíjanie samotných Američanov.

Sunnitskí povstalci z Islamského štátu obsadili rozsiahle územia na severe Iraku aj v Sýrii, kde následne vyhlásili islamský kalifát. Medzinárodné spoločenstvo ich považuje za globálnu hrozbu a niektoré arabské krajiny pod vedením USA formujú zoskupenie na ich zastavenie. Americký prezident Barack Obama minulú stredu oznámil rozšírenie leteckých útokov na pozície Islamského štátu v Iraku a spustenie nových na území Sýrie. V Iraku doteraz Američania uskutočnili 174 leteckých útokov proti Islamskému štátu.

Irán odmietol spolupracovať s USA proti radikálom z Islamského štátu

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok