Ukrajinský parlament schválil lustračný zákon

TA3 TASR
17.9.2014 09:38

Na Ukrajine sa bude lustrovať. Zákonodarcovia schválili zákon, ktorý má zabrániť predstaviteľom bývalého režimu vykonávať vysoké štátne funkcie. Osobitné lustračné previerky budú musieť podstúpiť aj osoby, ktoré na vysoké štátne posty alebo funkcie v miestnej samospráve kandidujú.

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk dnes vyhlásil, že lustračný zákon, ktorý ukrajinský parlament prijal v utorok v poslednom čítaní, sa bude vzťahovať na zhruba milión štátnych zamestnancov vrátane vysokopostavených vládnych úradníkov.

Previerkam sa podrobia všetci členovia vlády, zamestnanci ministerstva vnútra, tajnej služby a prokuratúry, uviedol a spresnil, že "pôjde o celú vertikálu moci".

Legislatíva zavádza osobitné previerky "osôb oprávnených vykonávať funkcie na úrovni štátu alebo miestnej samosprávy", ako aj previerky kandidátov na takéto posty.

Lustračným osvedčením bude musieť disponovať ukrajinský prezident, predseda parlamentu, predseda vlády a vicepremiéri, šéf národnej bezpečnostnej služby, guvernér národnej banky, poslanci parlamentu, sudcovia, predstavitelia armády a členovia ústrednej volebnej komisie.

Požadované osvedčenie nebudú môcť získať osoby, ktoré medzi 25. februárom 2010 a 22. februárom 2014 (za úradovania prezidenta Janukovyča) zastávali vedúce pozície v štátnej exekutíve, bezpečnostnej službe, národnej banke alebo prokuratúre.

Zákaz sa vzťahuje aj na všetkých príslušníkov bezpečnostných a súdnych orgánov a miestnych predstaviteľov, ktorí spôsobili ujmu na živote, zdraví alebo majetku účastníkom protestov na kyjevskom Majdane.

Do rovnakej skupiny sú zaradené aj osoby, ktoré pred vyhlásením nezávislosti Ukrajiny v roku 1991 zastávali čelné funkcie v sovietskej komunistickej strane a v ďalších politických a bezpečnostných zložkách sovietskeho režimu.
Z lustrácií budú vopred vylúčení aj jednotlivci zodpovední za potláčanie hnutia za nezávislosť Ukrajiny v čase druhej svetovej vojny a v povojnových rokoch.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok