Newyorčana obvinili z pomáhania Islamskému štátu

17.9.2014 09:29

Američana žijúceho v New Yorku obvinili z poskytovania materiálnej podpory bojovníkom militantnej skupiny Islamský štát a z plánovania vrážd amerických vojakov. V utorok o tom informovali miestne úrady.

Newyorčana obvinili z pomáhania Islamskému štátu
SITA/AP

Tridsaťročného Mufida Elfgeeha už dlhšie sledovali agenti Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI). Podľa nich sa ešte vlani pokúsil pomôcť trom ľuďom vycestovať do Sýrie, z nich dvaja však spolupracovali s FBI. "Elfgeeh plánoval zastreliť členov americkej armády, ktorí sa vrátili z Iraku," uvádza sa v obvinení. Američan si preto zaobstaral dve ručné strelné zbrane s tlmičmi ako aj potrebnú muníciu.

Sunnitskí povstalci z Islamského štátu obsadili rozsiahle územia na severe Iraku aj v Sýrii, kde následne vyhlásili islamský kalifát. Medzinárodné spoločenstvo ich považuje za globálnu hrozbu a niektoré arabské krajiny pod vedením USA formujú zoskupenie na ich zastavenie. Americký prezident Barack Obama v stredu oznámil rozšírenie leteckých útokov na pozície IS v Iraku a spustenie nových na území Sýrie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok