Predsedníčkou súdnej rady je Jana Bajánková

SITA TA3
16.9.2014 15:34

Novou predsedníčkou Súdnej rady SR sa stala sudkyňa najvyššieho súdu Jana Bajánková. V tajných voľbách na zasadnutí súdnej rady v Bratislave bola jedinou kandidátkou, hlasovalo za ňu desať zo 17 členov rady.

Predsedníčkou súdnej rady je Jana Bajánková
SITA

„Ubezpečujem všetkých, že budem reprezentovať záujmy všetkých sudcov, bez ohľadu na ich názorovú platformu,“ vyhlásila po zvolení.

Bajánková kandidovala na post šéfky najvyššieho súdu v neúspešnej májovej voľbe v Sobranciach. Teraz ju ako kandidátku na predsedníčku súdnej rady navrhlo sedem členov rady, stačili traja. Navrhli ju Ján Vanko, Ľuboš Sádovský, Jozef Maruščák, Milan Ďurica, Imrich Volkai, Ján Slovinský a Eva Fulcová. Okrem navrhovateľov ju volili aj Igor Burger, Alena Šišková a Ján Havlát. Členovia rady to priznali verejnosti po vyhlásení výsledkov. Bajánková vo voľbe nehlasovala, zvyšní šiesti členovia sa zdržali hlasovania.

Keďže predseda súdnej rady nemôže vykonávať funkciu sudcu, Bajánková bude mať prerušený výkon funkcie. Ešte pred voľbou vyhlásila, že treba zvýšiť dôveryhodnosť vystupovania predsedu súdnej rady. „Treba, aby sa slovenskej justícii dostalo miesto, ktoré jej skutočne patrí a nielen z hľadiska dôveryhodnosti, ale aj autority,“ povedala. „Vieme si urobiť poriadok v našich radoch,“ dodala.

Novelou Ústavy SR sa od 1. septembra oddelila funkcia predsedu najvyššieho súdu od postu predsedu súdnej rady. Rada dnes volí aj predsedu najvyššieho súdu. Toho do funkcie menuje hlava štátu. Predseda súdnej rady sa volí spomedzi členov rady. Kandidáta musia navrhnúť aspoň traja členovia rady, potrebný je jeho súhlas. Na zvolenie musí získať nadpolovičný počet hlasov všetkých členov rady, teda desať.

Súdna rada na dnešnom zasadnutí tiež schválila zásady práce z domu pre sudcov. Materiál predložil podpredseda súdnej rady Ján Vanko a minister spravodlivosti Tomáš Borec. Podľa pravidiel môže predseda súdu povoliť sudcovi pracovať z domu najviac dva dni v týždni. Takýto sudca však nemôže byť disciplinárne stíhaný a musí byť sudcom aspoň rok. Predseda súdu má pri schvaľovaní žiadosti prihliadať napríklad na to, ako si sudca plní povinnosti, v akom stave je jeho agenda, koľko má nevybavených vecí a podobne.


zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok