Ruský rubeľ klesol na nové historické minimum

SITA
16.9.2014 11:30

Ruský rubeľ v utorok prudko oslabil a po poklese počas predošlého obchodného dňa sa dostal na nové historické minimum. Smerom nadol ruskú menu zatlačilo aj to, že ruské firmy tento mesiac uhrádzajú vysoké splátky zahraničných dlhov.

Ruský rubeľ klesol na nové historické minimum
ČTK

Do 10:18 GMT rubeľ voči doláru klesol o 0,81 % na úroveň 38,69 RUB/USD. Oproti spoločnej európskej mene si rubeľ odpísal 0,79 % a oslabil na 50,03 RUB/EUR. Ruské firmy v priebehu septembra uhrádzajú splátky zahraničných dlhov v sume približne 20 mld. USD, uviedol Alexander Golovcov, hlavný analytik spoločnosti UralSib Asset Management.

Na náladu na trhu vplývalo aj to, že investori po celom svete sa pripravujú na možný posun v postoji amerického Federálneho rezervného systému (Fed) od voľnej k prísnejšej menovej politike. Dvojdňové zasadanie centrálnej banky USA sa začína v utorok. "Správanie sa trhu pri stanovovaní kurzu rubľa voči doláru by sa mohlo charakterizovať ako panické a iracionálne," uviedol Alexej Michejev, analytik investičného oddelenia banky VTB 24. Ruské akciové trhy v utorok tiež klesli. Moskovský akciový index RTS, ktorý je denominovaný v dolároch, oslabil o 0,9 % na 1 184 bodov. Index MICEX denominovaný v rubľoch klesol o 0,1 % na 1 452 bodov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok