Slovinsko musí privatizovať, aby znížilo verejný dlh

SITA
16.9.2014 09:40

Slovinsko musí sprivatizovať pätnásť firiem, vrátane operátora Telekom Slovenia, a tieto prostriedky použiť na skrotenie rastúceho verejného dlhu. V pondelok to uviedol budúci slovinský minister financií Dušan Mramor.

Slovinsko musí privatizovať, aby znížilo verejný dlh
SITA

Podľa jeho slov musí byť spoločnosť Telekom Slovenia predaná radšej ako celok, než by sa mala deliť do dvoch jednotiek. Telekom Slovenia je najväčšou z predávaných firiem.

Niektorí ministri nového kabinetu premiéra Mira Cerara navrhli, aby sa Telekom Slovenia rozdelila na dva subjekty. Jeden by mal na starosti oblasť služieb a ten druhý infraštruktúru. Slovinsko by následne privatizovalo spoločnosť zaoberajúcu sa službami a infraštruktúra by ostala v rukách štátu. Podľa analytikov by však tento krok výrazne znížil záujem o túto firmu. Telekom Slovenia by sa podľa očakávaní mala predať za približne miliardu eur. Podľa Mramora by rozdelenie spoločnosti pravdepodobne znamenalo, že by jej cena oproti pôvodne očakávanej sume spadla na približne tretinu.

Zatiaľ sa podarilo štátu predať iba tri z pätnástich firiem, ktorých predaj prisľúbila odchádzajúca vláda. Výnosy z privatizácie podľa Mramora pomôžu Slovinsku znížiť verejný dlh. Ten by mal podľa prognóz v tomto roku poskočiť na minimálne 81 % hrubého domáceho produktu z úrovne 71,7 % na konci roku 2013.

Témy: Slovinsko
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok