Ukrajinci schválili asociačnú dohodu

TA3 SITA
16.9.2014 13:03

Ukrajinský parlament v utorok schválil ratifikáciu asociačnej dohody s Európskou úniou. Urobil tak v čase, keď o tomto bode rokujú aj poslanci Európskeho parlamentu v Štrasburgu.

Ukrajinci schválili asociačnú dohodu
SITA/AP

Súčasťou asociačnej dohody mala byť pôvodne aj dohoda o voľnom obchode, jej implementáciu však minulý týždeň Brusel nečakane pozastavil až do roku 2016.

Ukrajina podpísala s Bruselom politické časti asociačnej dohody ešte marci a definitívnu časť dohody odsúhlasil prezident Petro Porošenko spoločne s európskymi lídrami na summite koncom júna. Obe strany sa tým zaviazali k užšej politickej a ekonomickej spolupráci. Rusko varovalo pred zavedením odvetných opatrení, keďže sa obáva, že po podpísaní dohody budú na Ukrajinu vo väčšej miere prúdiť výrobky z EÚ na úkor produkcie z Ruska. Tam zase smeruje až štvrtina ukrajinského exportu. Rozhodnutie nepodpísať asociačnú dohodu, ktoré urobil Porošenkov predchodca Viktor Janukovyč, vyvolalo masívne protesty na Ukrajine a nakoniec viedlo k úteku Janukovyča do Ruska a ruskej okupácii a anexii ukrajinského polostrova Krym.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok