Nepríčetný český primár detského oddelenia mučil malých pacientov

TASR
15.9.2014 13:13

Česká polícia podozrieva bývalého primára detského oddelenia nemocnice v meste Klatovy v Plzenskom kraji Jiřího Havránka, ktorý v tejto nemocnici pôsobil od mája 2012 do mája 2013, že neprimeranými a takmer sadistickými zákrokmi mučil malých pacientov. Informácie dnes priniesol spravodajský portál Novinky.cz.

Nepríčetný český primár detského oddelenia mučil malých pacientov

Polícia zaznamenala desať prípadov detí vo veku okolo jedného až dvoch rokov - niektoré prípady sa takmer skončili smrťou malých pacientov.

Vyšetrovanie ukázalo, že 42-ročný Havránek trpí bipolárnou afektívnou poruchou, teda vážnou duševnou chorobou v minulosti známou ako maniodepresívna psychóza. Diagnóza však lekára zachránila pred trestným stíhaním za ťažké ublíženie na zdraví, pretože v čase činu konal podľa znalcov v nepríčetnosti. To znamená, že nekonal s úmyslom poškodiť zdravie detí, ale nedokázal sa ovládnuť. "Konal v presvedčení, že z profesionálneho hľadiska robí pre pacientov to najlepšie," uviedli v posudku odborníci.

Polícia poukázala na skutočnosť, že hoci lekár o svojom zdravotnom stave vedel, začal robiť prácu, ktorá si vyžaduje znalosti aj koncentráciu, ale tie mu v uvedenom období chýbali.

Web Novinky.cz upozornil, že lekárova diagnóza vylučuje, aby vykonával takéto povolanie, napriek tomu ďalej v odbore pracuje. Z psychiatrického posudku dokonca vyplýva, že choroba bude mať zrejme celoživotný priebeh.
Súd bude rozhodovať o jeho ochrannej psychiatrickej liečbe.

Podľa českého denníka Právo kriminalisti zistili počas ročného pôsobenie lekára v klatovskej nemocnici desať prípadov, keď pri jeho zbytočných, nesprávnych a diletantských zákrokoch prežili deti veľké utrpenie. Niektoré jedno- až dvojročné deti sa dostali do priameho ohrozenia života a museli ich okamžite previezť do fakultnej nemocnice v Plzni.

Išlo predovšetkým o opakované vpichy do žíl: telá detí boli dopichané od hlavy až po päty, zlyhávali im životné funkcie.
Dvojročnému dievčatku s ľahkými popáleninami na povrchu tela sa napríklad lekár 23-krát pokúšal zaviesť kanylu do žily a pacientka bola úplne pri vedomí. Znalci konštatovali, že dievčatko má teraz aj psychickú ujmu.

Lekár dával deťom do žily takisto vysoké dávky anestetík, preto sa dostali na pokraj smrti. Jedna z pacientok bola intoxikovaná a nastal u nej prudký pokles tlaku - zachránili ju v poslednej chvíli resuscitáciou. Chlapca po nevydarenej anestézii dokonca museli kolegovia udržiavať takmer dva týždne v umelom spánku, uviedol web Novinky.cz.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok