FIA obmedzila na F1 rádiovú komunikáciu

SITA
14.9.2014 17:56

Tímy formuly 1 nebudú môcť od Veľkej ceny Singapuru (21. septembra) podávať svojim jazdcom šifrované správy, ktoré by prispeli k zvýšeniu výkonu pilota alebo monopostu. Medzinárodná automobilová federácia (FIA) takýmto spôsobom obmedzila rádiovú komunikáciu v snahe urobiť toto športové odvetvie viac vyzývavejšie pre pilotov. Informuje o tom portál Autosport.

FIA obmedzila na F1 rádiovú komunikáciu
SITA

Pilot formuly 1 sa z boxovej uličky po novom napríklad nedozvie, akú má spotrebu paliva a ako má jazdiť, aby vydržal celé preteky. Ďalej nebude môcť vedieť, v ktorých sektoroch trate nejazdí ideálne alebo v akom stave sú jeho pneumatiky. FIA chcela viac presadiť Článok 20.1 športových pravidiel, ktoré hovorí: "Jazdec musí riadiť monopost sám a bez pomoci."

Radikálny krok má byť odpoveďou na teóriu, podľa ktorej sú jazdci len bábkami v kokpitoch a plnia rozkazy z pit lane. Piloti v ostatnom čase viac a viac vyžadovali informácie od svojich inžinierov ohľadom dosiahnutia lepšieho času na kolo v porovnaní s tímovými kolegami. Takéto niečo sa napríklad deje v tejto sezóne medzi pretekármi Mercedesu Nicom Rosbergom a Lewisom Hamiltonom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok