Obmedzenie zárobkov poslancov predložíme pred voľbami, tvrdí Richter

TASR TA3
14.9.2014 13:22

Súčasná vláda pripraví návrh zákona, ktorý do budúcnosti obmedzí zárobky poslancov Národnej rady (NR) SR spojené s ich ďalšími funkciami. Predložený má byť tak, aby mohol byť schválený pred najbližšími parlamentnými voľbami. Avizoval to dnes v diskusnej relácii TA3 V politike minister práce Ján Richter (Smer-SD).

Reagoval tak na kritiku Júliusa Brocku (KDH), že vláda s týmto problémom nič nerobí a keď sa o to pokúsi opozícia, jej návrhy vyraďuje z rokovania parlamentu. Práve táto téma mala byť podľa opozičného poslanca hlavným dôvodom vyradenia viacerých opozičných návrhov na začiatku septembrovej schôdze v utorok (9.9.). Podľa poslancov Smeru-SD bola dôvodom tohto kroku snaha zabrániť straníckej kampani pred blížiacimi sa komunálnymi voľbami.

Richter pripomenul, že v súčasnosti pôsobia v NR SR starostovia či primátori, ktorí kandidovali v období, kedy ich zárobky či funkcie žiadny zákon neobmedzoval. "My to chceme predložiť pred veľkými voľbami, aby každý jeden kandidát, ktorý pôjde do volieb, dopredu vedel, za akých okolností sa ho to môže týkať. Je to absolútne seriózne," argumentoval minister s tým, že takto sa zabráni možnej retroaktivite novej legislatívy.

Konkrétne obmedzenia môžu mať podľa neho dve podoby - obmedzenie platu alebo obmedzenie možnosti kandidovať. "Skôr bude riešená tá otázka platu, predpokladám, že bude môcť poberať minimálnu mzdu za výkon ďalšej volenej funkcie. To je môj osobný názor," priblížil Richter.

Brocka sa však domnieva, že takýto termín schválenia príslušnej legislatívy je už neskoro. "Vaši si teraz nahrabú z verejných zdrojov a potom budete pripravovať bremená pre tých nových?" vytkol ministrovi. Podľa neho sa takto obhajuje "nemorálne správanie", keď niekto zbiera rôzne mandáty a má za to dva-tri plné platy.

"Keď je niekto poslanec Národnej rady a popri tom stíha byť aj starosta, primátor, predseda dozornej rady alebo riaditeľ nemocnice, nech sa páči. Ale plat poslanca je dostatočne vysoký na to, aby to stačilo aj poslancovi Smeru," podčiarkol opozičný zákonodarca.

Poukázal aj na nerovnaký prístup vládnych poslancov k tým opozičným. "Vaši poslanci sa ukazujú na kamery, oni si robia kampaň za štátne peniaze, berú niekoľko plných platov z verejných zdrojov a títo poslanci sa rozhodli, že zatvoria ústa opozícii, že o ostatných témach nechcú počuť," kritizoval Brocka tohtotýždňové dianie v parlamente.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok