EÚ uvalila na Rusko nový balík sankcií

TASR TA3
12.9.2014 09:09

Úradný vestník EÚ dnes zverejnil nový balík ekonomických sankcií proti Ruskej federácii, čím automaticky nadobudli platnosť. Informovala o tom agentúra Reuters.

EÚ uvalila na Rusko nový balík sankcií
SITA/AP

Pôvodným termínom na zavedenie opatrení, ktoré rozširujú sankcie z júla tohto roku, bol utorok 9. september, avšak Stály výbor zástupcov pri EÚ (COREPER), zložený z veľvyslancov 28 členských krajín nakoniec rozhodol o odložení sankcií o niekoľko dní. Dôvodom bola neochota niektorých členských krajín vystupňovať reštrikcie voči Moskve z obáv, že ruská vláda zavedie protiopatrenia, ktoré postihnú ekonomiky ich krajín. Ďalším dôvodom na zdržanlivosť niektorých členov únie bolo dodržiavanie prímeria na východe Ukrajiny, čo malo znamenať ústretovosť zo strany Ruska.

Veľvyslanci sa kvôli tejto problematike stretli opäť v stredu, avšak bez dosiahnutia konkrétneho kompromisu. Zhodný názor bol iba v tom, že nové sankcie nadobudnú platnosť po ich zverejnení v Úradnom vestníku EÚ.

Moskva už vo štvrtok avizovala, že jej reakcia na avizované nové sankcie EÚ bude úmerná ekonomickým škodám, ktoré reštrikcie spôsobia. Hovorca ruského ministerstva zahraničných vecí Alexander Lukaševič zároveň vyjadril presvedčenie, že pokračovanie EÚ v politike sankcií je "absolútne nepriateľským krokom", ktorý "protirečí záujmom všetkých strán".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok