Maďarský odvolací súd odsúdil Varholíkovú na deväť rokov

TASR TA3
11.9.2014 09:30

Odvolací súd pre okolie Budapešti odsúdil dnes občianku SR Evu Varholíkovú na deväť rokov väzenia za dopravnú nehodu so štyrmi obeťami, ktorú v roku 2012 spôsobila na maďarskej diaľnici M3.

Trestný senát, ktorej predsedala sudkyňa Sarolta Stubeczky, tak sprísnil rozsudok prvostupňového súdu, podľa ktorého si mala Slovenka odpykať šesť rokov.

Súd uznal Košičanku vinnou z trestného činu jazdy pod vplyvom alkoholu a okrem sprísnenia sadzby odňatia slobody sprísnil aj zákaz riadenia motorových vozidiel z pôvodných päť rokov na osem.

Varholíkovú môžu podľa spresnenia odvolacieho súdu podmienečne prepustiť z väzenia najskôr po uplynutí dvoch tretín výkonu trestu. Do výkonu trestu súd nariadil zarátať obdobie od 23. novembra 2013 do 2. decembra 2013, kedy bola Slovenka v domácej väzbe a od 3. decembra 2013 do dnešného dňa po vrátení do vyšetrovacej väzby.

Súd zaviazal odsúdenú uhradiť trovy konania vo výške 1.918.968 forintov (6070 eur), zvyšných 255.229 forintov (810 eur) uhradí štát. Rozsudok je právoplatný.

Podľa zdôvodnenia súdu v priebehu odvolacieho procesu bolo dokázané, že za nehodu nesie jednoznačne vinu odsúdená. Sadzba za tento trestný čin je v zmysle maďarského trestného poriadku v rozmedzí od piatich do desiatich rokov.

Eva Varholíková, jazdiaca pod vplyvom alkoholu, narazila 21. augusta 2012 na maďarskej diaľnici M3 vo vysokej rýchlosti do vozidla značky Fiat Punto. Na mieste v ňom zahynuli traja ľudia. Ďalšia žena v horiacom aute utrpela ťažké poranenia, ktorým po prevoze do nemocnice podľahla.

Témy: Budapešť Sud
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok