Slováci zvíťazili na Ukrajine, rozhodol Mak

SITA TA3
8.9.2014 22:47

Slovenská futbalová reprezentácia šokovala Ukrajinu. Zverenci trénera Jána Kozáka v pondelkovom stretnutí C-skupiny kvalifikácie o postup na majstrovstvá Európy 2016 do Francúzska zvíťazili v Kyjeve nad hráčmi domáceho výberu 1:0 (1:0).

Slováci zvíťazili na Ukrajine, rozhodol Mak
SITA/AP

Jediný gól duelu dosiahol v 17. min Róbert Mak, keď si pekne prebral prihrávku od kapitána Mareka Hamšíka. Domáci mali počas celého duelu mnoho šancí aspoň na vyrovnanie, no brankár Kozáčik nekapituloval ani raz. Na opačnej strane gólom 'smrdela' šanca Maka zo 69. minúty. V nadstavenom čase tím SR inkasoval z kopačky súperovho brankára Pjatova, ale pre faul na Kozáčika gól neplatil a skóre sa už nezmenilo. Slovensko prerušilo 14-zápasovú šnúru futbalistov Ukrajiny bez prehry pred vlastnými fanúšikmi.

Zverenci Jána Kozáka v Kyjeve vstúpili úspešne do bojov o Euro 2016, tri body môžu potvrdiť v nasledujúcom súboji - 9. októbra v Žiline proti favorizovaným Španielom. 

Kvalifikácia o postup na ME 2016 - základná C-skupina: 
KYJEV 
Ukrajina - Slovensko 0:1 (0:1)
Gól: 17. Mak, ŽK: 27. Stepanenko, 37. Rakickij, 71. Bezus, 77. Fedeckij, 82. Galovskij - 35. Kucka, 37. J. Ďurica, 62. A. Nemec, 86. Kissrozhodovali: Thomson - Chambers, Mulvanny (všetci Škót.), 55 000 divákov 

Zostavy:
Ukrajina: Pjatov - Fedeckij, Kučer, Rakickij, Ševčuk - Stepanenko, Kovaľčuk (66. Bezus) - Jarmolenko, Edmar Galovskij, Gusev (81. Gromov) - Zozuľa 
Slovensko: Kozáčik - Pekarík, Gyömbér, J. Ďurica, Hubočan - Kucka, Pečovský - Weiss (67. Stoch), Hamšík, Mak (90.+ M. Ďuriš) - A. Nemec (63. Kiss) 

Hneď v úvode domáci pohrozili priamym kopom z osemnástich metrov, no stopér Rakickij trafil len do múru a po následnom centri Ševčuka poslal loptu do bezpečia Hubočan. Ukrajinci mali v prvej štvrťhodine viac z hry, no Kozáčik nemal veľa práce. Slovenský tím odpovedal na aktivitu súpera akciou v 17. min s gólovou koncovkou - loptu z kopačky Pečovského predĺžil kapitán Hamšík na Maka, ten sa elegantne zbavil dvojice zadákov a popri brankárovi Pjatovovi otvoril skóre duelu - 0:1. V 29. min Mak pálil tesne vedľa a o tri minúty neskôr preveril pozornosť Pjatova prudkou strelou z diaľky krajný obranca Pekarík. Krátko pred polčasovou prestávkou mal ukrajinský výber dve veľké šance na vyrovnanie. V 44. min brankár Kozáčik vynikajúco zlikvidoval hlavičku Stepanenka a po prihrávke toho istého hráča vzápätí zaváhal v ideálnej pozícii Zozuľa.

Okamžite po zmene strán sa domáci snažili o vyrovnanie a v 51. min sa im to takmer podarilo - priamy kop Ševčuka poslal do Kozáčikovej ľavej žrde hlavou Edmar Galovskij a dorážku toho istého hráča slovenský gólman úspešne kryl. Hostia pozorne bránili a nepúšťali súpera do zakončenia, poistku mohol pridať v 58. min Hamšík, ale Kučer 'upratal' loptu do bezpečia. Na opačnej strane trestuhodne neuspel opäť Galovskij. Prienik Maka skončil strelou tesne vedľa bránky Pjatova. V 73. min Gyömbér 'uhasil požiar' po chybe Hubočana. Slováci v ďalšom priebehu hrozili najmä z rýchlych protiútokov, väčšinou sa však bránili tlaku domácich. V 88. min odkopol na roh J. Ďurica. V nadstavenom čase síce skóroval domáci brankár Pjatov, ale rozhodca Thompson hru prerušil pre faul na gólmana Kozáčika.

Ján Kozák (tréner SR): "V prvom rade treba poďakovať hráčom za obetavý výkon. Po fyzickej stránke to bolo náročné stretnutie. Niektorí prišli na zraz nerozohraní, nemajú záťaž ešte v krvi. Hráči sa obetovali pre mužstvo. Je to prvý zápas, kvalifikácia je dlhá. Všetci chlapci i moji kolegovia z realizačného tímu odviedli kus roboty. Hráčov sme nastavili, aby podali v dnešnom zápase obetavý výkon. Súper má veľkú kvalitu, občas nás zatlačil, mali sme i šťastie. Víťazstvo je pre nás povzbudením."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok