Summit NATO bilancoval končiacu afganskú misiu ISAF

SITA TA3
4.9.2014 08:30

Summit NATO vo waleskom Newporte vo štvrtok formálne ukončil doteraz najdlhšiu vojenskú misiu aliancie v Afganistane ISAF. Odchádzajúci generálny tajomník aliancie Anders Fogh Rasmussen konštatoval, že misia ISAF splnila svoju úlohu a medzinárodnému terorizmu zasadila veľký úder.

Summit NATO bilancoval končiacu afganskú misiu ISAF
SITA/AP

„Afganistan už nie je útočiskom teroristov,“ povedal novinárom. Šéf aliancie zdôraznil, že afganské sily sú už plne schopné zaistiť bezpečnosť vlastnej krajiny. Ani po ukončení ISAF však NATO neprestane podľa neho Afganistanu pomáhať, napríklad finančnými prostriedkami na fungovanie ozbrojených síl.

Najdôležitejšou pomocou bude nová nebojová misia NATO v Afganistane pod názvom Resolute Support, ktorá bude zameraná na plnenie výcvikových, asistenčných a poradných úloh pre afganské bezpečnostné sily. V Afganistane zostane od budúceho roku asi 12 000 príslušníkov aliancie, hoci Rasmussen tento počet nepotvrdil. O presnej podobe novej misie a o rozsahu pôsobenia aliančných jednotiek v Afganistane rozhodnú až nové bezpečnostné dohody medzi Afganistanom a USA a Afganistanom a NATO, ktoré musí podpísať nový afganský prezident. Práve sporné výsledky nedávnych prezidentských volieb, ktoré sa ešte preverujú, podpis tejto dohody odďaľujú. Politické vákuum môže znamenať, že jednotky NATO nebudú mať žiadny právny rámec na ďalšie zotrvanie v Afganistane. Rasmussen oboch afganských prezidentských kandidátov vyzval, aby čo najskôr dospeli k politickému riešeniu situácie a pristúpili k podpisu dohôd. „Bez podpisu nebude misia a čas sa kráti,“ zdôraznil.

Slovenský minister obrany Martin Glváč potvrdil, že Slovensko sa bude takisto podieľať na misii Resolute Support. „Hlásime sa k tomuto záväzku,“ povedal. Dodal, že SR poskytne dvakrát ročne 65 vojakov na rotačnej báze.

Spor v Afganistane prebieha medzi prezidentskými kandidátmi Abdulláhom Abdulláhom a Ašrafom Ghaním, ktorí sa obaja považujú za víťazov prvých demokratických volieb a navzájom sa obviňujú z podvodov. V súčasnosti prebieha audit výsledkom pod záštitou OSN.

Vojenská operácia ISAF odštartovala na základe rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN z decembra 2001 a bola prvotne zameraná na poskytovanie bezpečnosti v hlavnom meste Afganistanu, Kábule. Zodpovednosť za operáciu ISAF prevzalo v auguste 2003 NATO. V októbri 2003 rozhodla BR OSN o rozšírení mandátu ISAF, čo umožnilo postupné rozšírenie tejto operácie v rámci celého Afganistanu. V ISAF pôsobilo vyše 100 000 vojakov.

Glváč: SR deklarovala ochotu ďalej pomáhať v Afganistane

Slovenská republika dnes na prebiehajúcom summite NATO deklarovala ochotu ďalej pomáhať v Afganistane a pristúpiť k novej výcvikovej misii Aliancie - Resolute Support. Uviedol to minister obrany SR Martin Glváč po rokovaní s aliančnými partnermi vo Walese. "Zatiaľ síce neboli z afganskej strany podpísané príslušné dohody, avšak dnes sme boli informovaní, že obidvaja prezidentskí kandidáti v Afganistane sa k tomuto záväzku hlásia. Po roku 2014 by sa teda mal Afganistan uberať tým smerom, ako bolo dlhodobo plánované, čo potvrdil aj afganský minister obrany, ktorý bol na rokovaní prítomný," vysvetlil šéf slovenského rezortu obrany.

Predpokladá sa, že v novej misii by sa v polročných rotáciách striedalo 65 príslušníkov Ozbrojených síl SR. "Samozrejme mandát musí schváliť Národná rada SR," zdôraznil minister Glváč.

Ministri obrany dnes na spoločnom rokovaní hodnotili aj celkové doterajšie pôsobenie vojakov v Afganistane. Zhodli sa, že situáciu v tejto krajine si netreba idealizovať, avšak pokrok vo vzdelávaní domáceho obyvateľstva je obrovským úspechom. "Pred desiatimi rokmi de facto neexistovali afganské ozbrojené sily, dnes je tam vyzbrojených 300 000 vojakov a veľmi schopných. Už asi rok fungujú afganské ozbrojené sily samostatne, iba s minimálnou podporou vojakov NATO," uviedol stály predstaviteľ SR pri NATO Tomáš Valášek. Podľa jeho slov je teda predpoklad, že s ďalšou finančnou podporou a mentoringom zo strany síl NATO budú schopné udržať bezpečnosť v krajine. 

Rokovanie o budúcnosti Afganistanu sa dnes začalo spomienkou na vojakov, ktorí prišli v tejto krajine o život. "Bolo to veľmi silné aj pre Slovensko, pretože sa to týkalo aj našich troch vojakov, o ktorých sme prišli v minulom roku," povedal minister Glváč. Zároveň pripomenul, že Slovenská republika bola 9. najväčším prispievateľom vojenskej pomoci pre Afganistan spomedzi všetkých členských krajín NATO a na 11. mieste z pohľadu všetkých zainteresovaných krajín.

Minister obrany je na dvojdňovom summite NATO vo Walese v delegácii prezidenta SR Andreja Kisku, spolu s ministrom zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslavom Lajčákom a náčelníkom Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Milanom Maximom. Témami summitu sú predovšetkým posilnenie kolektívnej obrany, výdavky na obranu, situácia na Ukrajine, ukončenie operácie ISAF v Afganistane a prechod na novú misiu NATO po roku 2014 a prehĺbenie partnerstva a udržiavanie politiky otvorených dverí NATO.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok