Slovensko si v rebríčku konkurencieschopnosti polepšilo o 3 miesta

TASR TA3
3.9.2014 07:19

Slovensko sa v tohtoročnom rebríčku konkurencieschopnosti Svetového ekonomického fóra (WEF), ktorý vypovedá o perspektíve krajiny dosahovať udržateľný hospodársky rast v strednodobom horizonte, umiestnilo na 75. mieste. Oproti minulému roku si tak polepšilo o tri priečky.

Slovensko si v rebríčku konkurencieschopnosti polepšilo o 3 miesta
SITA

Informovala o tom Podnikateľská aliancia Slovenska (PAS) na základe Správy o globálnej konkurencieschopnosti 2014 – 2015, ktorú dnes fórum zverejnilo.

Zmena trendu a malá korekcia pozície SR prišla podľa výkonného riaditeľa PAS Róberta Kičinu po siedmich rokoch zhoršovania a vlaňajšom historicky najhoršom umiestnení na 78. priečke. Napriek tomu sa Slovensku nepodarilo dostať do prvej polovice rebríčka, v ktorej sa nachádzajú všetky krajiny Európskej únie okrem 77. Chorvátska a 81. Grécka. "Obrat vo vývoji hodnotenia Slovenska spôsobilo najmä zvýšenie makroekonomickej stability, klesajúci deficit a intenzívnejší boj vlády s daňovými únikmi," zdôvodnil Kičina.

"Napriek tomu je pozícia Slovenska v rebríčku naďalej mimoriadne nepriaznivá a je potrebné realizovať ďalšie zásadné opatrenia na zvýšenie našej konkurencieschopnosti," upozornil. K nim šéf aliancie zaradil zlepšenie fungovania verejných inštitúcií, súdnictva a vymožiteľnosti práva, boj proti korupcii a klientelizmu či zvýšenie atraktívnosti daňového systému rušením výnimiek a znížením sadzby korporátnej dane na úroveň okolitých krajín. "Ďalšími bariérami sú podľa Svetového ekonomického fóra administratívne zaťaženie, nízka transparentnosť a efektívnosť verejných výdavkov, rigidný pracovný kódex, zaostávajúci vzdelávací systém a nízka úroveň inovácií," vymenoval Kičina.

Fórum tento rok hodnotilo 144 krajín z celého sveta, v najlepšej desiatke opäť prevažujú európske ekonomiky. Na vrchole rebríčka sa už šiesty rok po sebe umiestnilo Švajčiarsko. Singapur si udržal druhú priečku a USA sa posunuli z minuloročného piateho na tohtoročné tretie miesto. Fínsko (4.) a Nemecko (5.) poklesli medziročne o jednu priečku.

Šieste Japonsko si upevnilo svoju pozíciu v top desiatke krajín a zlepšuje sa už druhý rok po sebe. Honkong (7.) a Holandsko (8.) si udržali svoje minuloročné pozície, Veľká Británia (9.) si vymenila pozíciu so Švédskom (10.).

Lídrom v skupine krajín Vyšehradskej štvorky sa stala Česká republika, ktorá zmazala svoj minuloročný pokles a posunula sa zo 46. miesta na 37. O vlaňajšiu vedúcu pozíciu prišlo Poľsko, ktoré si medziročne pohoršilo o jednu priečku a obsadilo 43. miesto. Maďarsko sa, naopak, zlepšilo o tri miesta a zaradilo sa na 60. priečku.

Rozhovor s Róbertom Kičinom, riaditeľom Podnikateľskej aliancie Slovenska

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok