Poslanci prelomili veto Kotlebu, o 10 dní sa uvidí, čo s nemocnicou

TASR
2.9.2014 20:59

Poslanci Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) dnes prelomili veto predsedu BBSK Mariana Kotlebu a opätovne schválili zmenu podmienok nájomnej zmluvy medzi BBSK a správcom Nemocnice Zvolen, spoločnosťou AGEL SK.

Poslanci prelomili veto Kotlebu, o 10 dní sa uvidí, čo s nemocnicou
SITA

Kotleba totiž pôvodné uznesenie krajských poslancov z 8. augusta tohto roku zo zasadnutia Zastupiteľstva BBSK v Žarnovici nepodpísal.

Podľa primátora Krupiny Radoslava Vazana, rozhodnutie poslancov, ktorí dnes rokovali v Banskej Bystrici o zmene podmienok nájomnej zmluvy, ale aj o úprave výšky nájomného pre prevádzkovateľa, potvrdili 36 hlasmi. Na zasadnutí v Žarnovici pred mesiacom bolo "za" 33 poslancov. Podľa neho by to mal byť pre predsedu BBSK dostatočný signál.

"Uznesenie je dnešným dňom platné, bola vyjadrená vôľa väčšiny poslancov. Pri našom postupe sme dodržali zákonnosť. Predsedu sme zaviazali, aby zmenil zmluvu. Teraz je ťah na ňom,"
reagoval pre TASR primátor Vazan. Podľa neho, ak Kotleba zmluvu nezmení, preberá na seba zodpovednosť.


Kotleba na otázku TASR, ako sa mieni vysporiadať s týmto uznesením, keďže už predtým avizoval, že sa obráti na prokuratúru, reagoval: "Máme desať dní na to, aby sme rozhodli, čo ďalej. Nechceme predbiehať udalosti. Príďte sa opýtať o desať dní."


Pre médiá tiež v súvislosti so svojím ďalším postupom uviedol, že sa "možno otvorili nejaké nové možnosti". Na margo podpory 36 krajských poslancov, na rozdiel od 33 v Žarnovici, poznamenal, že "tých prostriedkov do poslancov bolo investovaných viac". Ako dodal, nenazýval by to korupciou, ale "z nejakej motivácie neobhajovali záujmy samosprávneho kraja".


Zmeny zmluvy BBSK s prevádzkovateľom zvolenskej nemocnice navrhla skupina poslancov krajského parlamentu, medzi ktorými sú aj primátori Zvolena, Krupiny a Detvy. Ich cieľom bolo zrovnoprávniť podmienky fungovania zvolenskej nemocnice v porovnaní s inými nemocnicami v rámci BBSK. Kým zvolenská platí ročný nájom BBSK vo výške 350.000 eur a ďalšie finančné prostriedky musí preinvestovať, nemocnica v Žiari nad Hronom iba 51.000 eur, a to vo forme investícií.


Ako už viackrát vyhlásil predseda BBSK, takú závažnú zmenu zmluvných podmienok odmieta akceptovať, nemieni "dotovať" súkromnú spoločnosť najmä, ak tým občania BBSK prichádzajú o peniaze.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok