Islamisti sťali ďalšieho amerického novinára

TASR TA3
2.9.2014 20:09

Na internete sa dnes objavilo video, ktoré údajne zachytáva sťatie ďalšieho amerického novinára Stevena Sotloffa, ktorého zadržiavali ozbrojenci Islamského štátu (IS). Autenticitu záznamu nebolo bezprostredne možné overiť.

Sotloff, ktorý ako nezávislý žurnalista pracoval pre prestížne časopisy Time a Foreign Policy, zmizol v Sýrii v auguste 2013, uviedla agentúra AP.

Minulý mesiac sa Sotloff objavil na videozázname, na ktorom ozbrojenci IS sťali iného zadržiavaného amerického novinára Jamesa Foleyho. Islamisti vtedy pohrozili, že zabijú aj Sotloffa, ak ak Spojené štáty nezastavia letecké útoky proti IS v Iraku.

Najnovšie video, zachytávajúce údajnú Sotloffovu vraždu, má názov "Druhý odkaz Amerike". Informovala o ňom uznávaná organizácia SITE, monitorujúca aktivity teroristov.


Biely dom nemohol bezprostredne potvrdiť pravosť záznamu. Maskovaný islamista, vystupujúci na videu, varoval vlády sveta, aby sa nespolčovali so Spojenými štátmi v boji voči IS a zároveň pohrozil zabitím britského rukojemníka Davida Hainesa.

Viac nám povedal politológ Jozef Lenč

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok