Mečíř pred barážou s USA: Nemáme čo stratiť, favoritmi sú domáci

TASR TA3
2.9.2014 15:00

Kvarteto tenistov Martin Kližan (65. vo svetovom rebríčku ATP), Lukáš Lacko (84.), Norbert Gombos (129.), Michal Mertiňák (90. v deblovom rebríčku), figuruje v slovenskej nominácii na barážové stretnutie o účasť vo svetovej skupine Davisovho pohára proti USA (12.-14. septembra na tvrdom povrchu v Chicagu).

Mečíř pred barážou s USA: Nemáme čo stratiť, favoritmi sú domáci
TASR

Američania by v aréne Sears Center mali nastúpiť s Johnom Isnerom (15.), Samom Querreym (57.) a svetovými deblovými jednotkami Bobom a Mikeom Bryanovcami, oficiálnu nominácia oznámia v priebehu utorka.

Úvodné piatkové dvojhry sa začnú o 23.00 SEČ, Sobotňajšia štvorhra odštartuje o 21.00, nedeľňajšie single o 19.30. Slávnostný žreb je na programe vo štvrtok o 19.00. Hrá sa s loptičkami značky Wilson US Open Extra Duty. Hlavným rozhodcom bude Brit Andrew Jarrett, v úlohe empajrových arbitrov sa predstavia jeho krajanka Alison Hughesová a Austrálčan Tom Sweeney. V daviscupovej histórii pôjde o tretí vzájomný súboj medzi Slovenskom a USA, v oboch doterajších uspeli Američania. Vo februári 2002 zvíťazili na harde v Oklahome 6:0, v septembri 2003 v baráži o svetovú skupinu v prvom zápase v bratislavskom NTC 3:2.

Slováci budú bojovať o postup medzi elitnú šestnástku po šesťročnej prestávke, v uplynulých sezónach sa zachraňovali v 1. skupine euro-africkej zóny. Na prelome januára a februára zverenci kapitána Miloslava Mečíŕa deklasovali v 1. kole v NTC Lotyšsko 5:0 a začiatkom apríla si poradili s Rakúskom 4:1, keď základ úspechu položili už v úvodných dvojhrách. Daviscupový debutant Gombos najskôr zdolal rakúsku jednotku Dominica Thiema a v druhom singli zvíťazil Lacko po päťsetovej dráme nad Andreasom Haiderom-Maurerom. Rozhodujúci tretí bod pridali vo štvorhre Kližan s Mertiňákom. Američania prehrali v 1. kole svetovej skupiny s Veľkou Britániou 1:3.


Mečíř
sa bude v dueli s USA bude spoliehať na rovnakých hráčov, ako proti Rakúsku. "Sledoval som našich hráčov na US Open s výnimkou Michala Mertiňáka, ktorý nemal dostatočne vysoký renking na to, aby sa vo štvorhre dostal do hlavnej súťaže. Pripravoval sa doma, v utorok odlieta do zámoria, kde bude trénovať so sparingpartnerom. Lukáš Lacko bral nejaké lieky proti bolesti, cítil sa oslabený, no nemalo by to byť nič vážne. Momentálne trénuje spolu s mojím synom Milošom Mečířom ml., ktorý je zatiaľ v pozícii náhradníka. Prísľubom je dobrá forma Martina Kližana, ktorý na US Open odohral dva kvalitné zápasy a v 2. kole tesne prehral s Čechom Tomášom Berdychom. Naposledy zdolal Isnera a bolo by super, keby sa mu to podarilo aj v Chicagu. Po skončení účinkovania na US Open zostal v Amerike, kde trénuje pod vedením Martina Damma. Mrzí ma, že Noro Gombos prehral v New Yorku už v prvom kole kvalifikácie. Tento týždeň bude štartovať na challengeri v St. Remy. Pri nominácii štvrtého hráča som zvažoval rôzne alternatívy. Noro odohral výborný zápas proti Thiemovi a tak som sa rozhodol pre neho, navyše Andrej Martin má momentálne zranený prst," povedal Mečíř na utorňajšej tlačovej konferencii.

Slovenská výprava odlieta do Chicaga v nedeľu o 10.00 z viedenského letiska Schwechat.
Mečíř považuje Američanov za favoritov, tvrdí však, že jeho tím nemá čo stratiť. "Američanov som pozorne sledoval počas US Open a Isner s Querreym potvrdili, že sú vo veľmi dobrej forme. Videl som aj zápas Donalda Younga, ktorý prehral v piatich setoch so Slovincom Blažom Kavčičom i Johnsona so Sockom. Uvidíme, kto bude ich dvojkou, no podľa mňa táto úloha pripadne Querreymu, hoci je momentálne podľa rebríčka až americkou päťkou. Rozdiely sú tam však minimálne. Bude sa hrať prakticky na rovnakom povrchu, aký je v NTC, čo by chlapcom mohlo vyhovovať. Cesta k úspechu by mohla viesť cez dvojhry a dva body Maťa Kližana, štvorhru majú Američania svetovú."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok