Putin: Do dvoch týždňov zaberiem Kyjev, keď budem chcieť

TASR TA3
2.9.2014 08:26

Ruský prezident Vladimir Putin vyslovil vyhrážku odchádzajúcemu predsedovi Európskej komisie Josému Manuelovi Barrosovi, že keby chcel, "do dvoch týždňov by zabral Kyjev". Informovali o tom talianske médiá vrátane denníka La Repubblica. V pondelok sa na ne odvolal aj spravodajský server International Business Times.

Putin: Do dvoch týždňov zaberiem Kyjev, keď budem chcieť
SITA/AP

Podľa La Repubbliky vyslovil ruský líder toto vyhlásenie v telefonáte s odchádzajúcim predsedom EK Barrosom, ktorého má nahradiť bývalý luxemburský premiér Jean-Claude Juncker.

Napriek stupňujúcemu sa napätiu medzi stranami ukrajinského konfliktu ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov uviedol vyjednávačom v bieloruskom hlavnom meste Minsk, že prioritou Ruska je "okamžité prímerie".

Ukrajina aj členské štáty Európskej únie obviňujú Rusko z podpory proruských povstalcov, bojujúcich na východe Ukrajiny proti ozbrojeným silám Kyjeva: podľa obvinenia im Moskva poskytuje vojenské dodávky a vojakov.


Ukrajinský prezident Petro Porošenko obvinil Rusko z "priamej a otvorenej agresie" v mestách Luhansk a Doneck, ktoré sú v rukách povstalcov.


Uvedená telefonická výmena názorov medzi Putinom a Barrosom sa uskutočnila v čase, keď ruský líder naďalej označuje východnú Ukrajinu ako "Novorusko" (Novorossija).


Obavy z rétoriky Moskvy narastajú aj v Kazachstane, keďže Putin vyhlásil, že "Kazachovia nemali nikdy štátnosť" a krajina bola jednoducho "vytvorená".


V reakcii na to kazašský prezident Nursultan Nazarbajev varoval, že jeho krajina možno vystúpi z colnej únie vedenej Ruskom - teda z ekonomickej koalície, ktorej súčasťou je aj Bielorusko -, ak bude mať Kazachstan pocit, že Moskva akokoľvek ohrozuje jeho nezávislosť.


"Kazachstan nebude súčasťou organizácií, ktoré predstavujú hrozbu pre našu nezávislosť,"
povedal prezident v kazašskej štátnej televízii.


Zhromažďovanie tisícov ruských vojakov na ukrajinskej hranici a správy o ruských prienikoch na ukrajinské územie pritiahli pozornosť medzinárodného spoločenstva na to, aké zámery má vlastne Moskva v postsovietskych štátoch, ktoré sa nachádzajú na hranici s členskými štátmi vojenskej aliancie NATO. Agentúry OSN odhadujú, že v bojoch medzi proruskými separatistami a ukrajinskou armádou bolo od apríla zabitých vyše 2600 ľudí, dodávajú International Business Times.

Poradca Ušakov sa sťažoval na Barrosa

Poradca ruského prezidenta Jurij Ušakov sa sťažoval, že predseda Európskej komisie José Manuel Barroso porušil dôvernosť telefonického rozhovoru a citoval slová prezidenta Vladimira Putina, že Moskva môže do dvoch týždňov zabrať Kyjev, ak bude chcieť. Informovala o tom agentúra AP.

Ušakov povedal novinárom v Moskve, že Putinovo vyhlásenie "bolo vytrhnuté z kontextu a malo úplne iný význam". Poradca dodal, že je pod Barrosovu úroveň verejne rozprávať o súkromnom rozhovore.

Moskva prispôsobí svoju vojenskú stratégiu rozširovaniu NATO

Rusko prispôsobí svoju vojenskú doktrínu novým hrozbám, ktorým Moskva čelí následkom situácie na Ukrajine ako aj následkom rozširovania Severoatlantickej aliancie smerom na východ k ruským hraniciam. V utorok to povedal šéf Rady bezpečnosti Ruskej federácie Michail Popov, podľa ktorého Rusko stále považuje za hrozbu aj plány USA na vybudovanie protiraketového štítu na východe Európy. "Skutočnosť, že vojenská infraštruktúra členských štátov NATO sa neustále približuje k našim hraniciam, považuje Rusko za hrozbu," vyhlásil.

Reagoval na plány aliancie zvýšiť svoju prítomnosť na území východoeurópskych krajín s cieľom posilniť ich obranyschopnosť vo svetle krízy na Ukrajine. O novej strategickej koncepcii NATO sa bude rokovať na summite aliancie vo Walese vo štvrtok a piatok. NATO už čiastočne posilnilo svoje pozície na východe Európy po vypuknutí konfliktu na Ukrajine, pričom Rusko okamžite varovalo, že bude adekvátne reagovať.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok