Anacona víťazom 9. etapy na Vuelte, Quintana novým lídrom

SITA
31.8.2014 20:14

Kolumbijský cyklista Winner Anacona sa stal víťazom druhej horskej etapy na tohtoročných pretekoch Grand Tour Vuelta a Espaňa. Jazdec tímu Lampre-Merida triumfoval v nedeľňajšej deviatej kapitole z Carboneras do Aramón s dĺžkou 185 km časom 4:34:15 h. V cieľovom 8-kilometrovom stúpaní sa presadil pred Alexejom Lutsenkom z Astany.

Anacona víťazom 9. etapy na Vuelte, Quintana novým lídrom
SITA

Pre 26-ročného Anaconu ide o najväčšie víťazstvo v doterajšej kariére. "Toto je najdôležitejší deň v mojej kariére. Mal som pochybnosti, či budem mať silu dotiahnuť etapu do víťazného konca, ale chcel som získať teraz výhodu, pretože viem, že neskôr to bude veľmi ťažké," povedal Anacona.

Slováci Martin Velits (Omega Pharma - Quick-Step) a Peter Sagan (Cannondale) obsadili 91., resp. 169. miesto.

Po nedeli sa zmenilo aj poradie v priebežnej celkovej klasifikácii. Červený dres pre lídra pretekov získal Nairo Quintana z Movistaru, ktorý z neho vyzliekol svojho tímového kolegu Alejandra Valverdeho. Kolumbijský víťaz tohtoročného Gira, ktorý v nedeľu finišoval na 14. pozícii, má pred druhým Albertom Contadorom z tímu Tinkoff-Saxo trojsekundový náskok. Tretí Valverde stráca osem sekúnd. Velitsovi patrí celkovo 151. post, Saganfiguruje na 152. stupienku. V pondelok majú jazdci deň voľna, v utorok 2. septembra je na programe individuálna časovka.

Začiatok etapy poznačila veľmi veľká snaha mnohých pretekárov predstaviť sa v hlavnom úniku. Najskôr sa dopredu dostalo až 25 pretekárov, ale tímy Astana, BMC a Garmin ich vrátili do balíka. Rozhodujúci brejk prišiel po tridsiatich kilometroch, keď sa vpredu usadila až 27-členná partia, do ktorej sa za chvíľu dostali ešte štyria ďalší pretekári. Na začiatku prvého stúpania mali utečenci náskok už osem minút. Dvadsaťpäť kilometrov pred cieľom prišlo samotné finále, pretože medzi dvomi poslednými kopcami sa nachádzal iba 5-kilometrový zjazd. Už na predposlednom kopci skončilo prímerie vo vedúcej skupine. Aktívny bol najmä Anacoma, ktorý sa nechcel vzdať možnosti získať červený dres. Dopredu sa dostalo trio Winner Anacona (Lampre), Bob Jungels (Trek) a Javier Moreno (Movistar). Na vrchole Alto de San Rafael mali pred svojimi prenasledovateľmi náskok 40 sekúnd, ktorí boli sformovaní v skupine už iba šestnástich mužov. Tam odvádzal najväčšiu prácu Ryder Hesjedal (Garmin), ktorý si chcel udržať odstup od hlavného balíka. Hneď na začiatku záverečného kopca vypadol z vedúcej skupiny Jungels a Anacona sa odpútal od Morena. Kolumbijčan si udržiaval na čele stabilný odstup. Prvým útočníkom z hlavnej skupiny bol Daniel Martin tri kilometre pred vrcholom. Vtedy zasiahla Kaťuša a írsky borec nedostal šancu. Ruský celok nasadil na najťažších úsekoch tvrdé tempo a dostal niektorých pretekárov do problémov. Medzi nich nepatril Contador, ktorý útočil dva kilometre pred cieľom. Trošku neskoršie reagoval Quintana, ku ktorému sa pridal len Joaquim Rodríguez. Medzitým Anacona úspešne dotiahol svoj celodenný únik do víťazného konca. Rodríguez a Quintana nakoniec dostihli Contadora na cieľovej čiare.

Výsledky - cyklistické preteky Vuelta a Espaňa:

9. etapa (Carboneras de Guadazaón - Aramón Valdelinares, 185 km): 1. Winner Anacona (Kol.) Lampre-Merida 4:34:15 h, 2. Alexej Lutsenko (Kaz.) Astana +45 s, 3. Damiano Cunego (Tal.) Lampre-Merida +50, 4. Javier Moreno (Šp.) Movistar +1:04 min, 5. Peio Bilbao (Šp.) Caja Rural +1:12, 6. Jerome Coppel (Fr.) Cofidis +1:21,... 91. Martin Velits (SR) Omega Pharma - Quick-Step +15:05 min, 169. Peter Sagan (SR) Cannondale +26:42

Poradie po 9. etape: 1. Nairo Quintana (Kol.) Movistar 35:58:05 h, 2. Alberto Contador (Šp.) Tinkoff-Saxo +3 s, 3. Alejandro Valverde (Šp.) Movistar +8, 4. Winner Anacona (Kol.) Lampre-Merida +9, 5. Christopher Froome (V. Brit.) Sky +28, 6. Joaquim Rodríguez (Šp.) Kaťuša +30,... 151. Martin Velits (SR) Omega Pharma - Quick-Step +1:17:32, 152. Peter Sagan (SR) Cannondale +1:18:25

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok