Ukrajinská armáda je pod silným tlakom

TASR TA3
30.8.2014 10:00

Vojaci údajne opúšťajú svoje pozície a sťahujú sa aj z veľkých miest. Podľa niektorých správ už odišli z Luhanska aj Donecka. Kyjev aj Severoatlantická aliancia tvrdia, že Rusko na východ Ukrajiny posiela ďalšie ozbrojené jednotky a vojenskú techniku. Podľa agentúry ITAR-TASS, proruskí separatisti postupujú k strategickému prístavu Mariupol.

Separatisti otvorili pre obkľúčených vojakov únikový koridor

Podľa Semenčenka došlo k otvoreniu koridoru po tom, čo ukrajinský prezident Petro Porošenko rokoval v tejto veci s predstaviteľmi domobrany. Dodal, že vojaci budú pustení cez koridor aj so zbraňami.

Sily samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) vo štvrtok oznámili, že pri Ilovajsku obkľúčili vládne jednotky a na okraji mesta Novoazovsk obsadili pozície ukrajinských špeciálnych jednotiek.

Ruský prezident Vladimir Putin v piatok vyzval separatistov, aby otvorili humanitárne koridory pre obkľúčených vojakov s cieľom "vyhnúť sa zbytočným obetiam, umožniť im slobodne opustiť oblasť vojenskej akcie, zísť sa s rodinami, vrátiť sa k matkám, manželkám a deťom a poskytnúť lekársku pomoc raneným v dôsledku vojenskej operácie".

Hovorca Rady národnej bezpečnosti a obrany (SNBO) Ukrajiny Andrij Lysenko však tvrdil, že Ilovajsk je stále pod kontrolou vládnych síl.

Ruská raketa zostrelila ukrajinské bojové lietadlo, tvrdí Kyjev

Ruská raketa zostrelila ukrajinské bojové lietadlo počas bojov medzi prokyjevskými silami a separatistami na východe Ukrajiny. Informovala o tom dnes agentúra AP s odvolaním sa na ukrajinskú armádu.

Ozbrojené sily v stručnom vyhlásení uviedli, že bojové lietadlo typu Su-25 zasiahla v piatok raketa z ruského systému. Pilot sa katapultoval a vyviazol bez zranení.

Severoatlantická aliancia odhaduje, že na Ukrajine operuje najmenej 1000 ruských vojakov. Ukrajinská vláda tento týždeň oznámila, že na jej územie vtrhli ruské tanky a obrnené vozidlá v čase, keď separatisti otvorili nový front na juhovýchode krajiny pri Azovskom mori.

Moskva vytrvalo odmieta tvrdenia, že ruskí vojaci pôsobia na Ukrajine, ako aj obvinenia, že dodáva separatistom zbrane.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok