Summitu EÚ dominovala Ukrajina

TA3 SITA TASR
30.8.2014 08:14

Predstavitelia európskej dvadsaťosmičky sa zišli v Bruseli na mimoriadnom summite Európskej únie. Jednou z hlavných tém je eskalujúca ukrajinská kríza. Už predpoludním sa preto stretol ukrajinský prezident Petro Porošenko s predsedom Európskej rady Hermanom van Rompuyom a predsedom Európskej komisie José Manuelom Barrosom.

Podľa Porošenka sa situácia na Ukrajine blíži do bodu, kedy nebude cesty späť

EÚ: Summit bude aj o komisii, Juncker chce poznať dve kľúčové mená

Lídri EÚ budú na sobotňajšom mimoriadnom summite v Bruseli debatovať najmä o novom zložení Európskej komisie. Napriek pôvodným očakávaniam by nemali byť schválení jednotliví členovia výkonného orgánu, ktorý v súčasnej podobe končí k 31. októbru. Vlády už síce svoje návrhy oznámili novozvolenému šéfovi EK Jeanovi-Claudovi Junckerovi, no ten údajne trvá na dohode o obsadení kľúčových postov - stáleho predsedu Európskej rady a vysokého predstaviteľa EÚ pre zahraničné veci a obrannú politiku. Juncker chce poznať mená nástupcov belgického expremiéra Hermana Van Rompuya a britskej diplomatky Catherine Ashtonovej. Ak sa tak stane, Juncker príde so zložením komisie a rozdelením portfólií v nej budúci týždeň.

Na júlovom summite EÚ sa lídri na obsadení kľúčových postov nedohodli a tak vznikol nápad zvolať summit vo výnimočne netradičnom víkendovom termíne. Medzi menami kandidátov na Van Rompuyovho nástupcu sa spomína najmä poľský premiér Donald Tusk. Za jasnú favoritku na post šéfa diplomacie EÚ sa považuje talianska ministerka zahraničných vecí Federica Mogheriniová. V sobotu príde do Bruselu aj ukrajinský prezident Petro Porošenko a bude sa hovoriť aj o možnosti uvalenia ďalších sankcií na Rusko vo svetle aktuálneho vývoja. Na summite sa zúčastní aj slovenský premiér Robert Fico, kam príde z Paríža zo zasadnutia Strany európskych socialistov (SES).

Európska komisia pozostáva z 28 členov a každá krajina tak dostane jedno portfólio. Počíta sa doň aj predseda komisie a takzvaný šéf diplomacie. Zloženie novej komisie musí odobriť Európsky parlament. Svojho mandátu sa ujme 1. novembra.

Porošenko chce od EÚ odpoveď na ruskú "agresiu" na Ukrajine

Ukrajinský prezident Petro Porošenko vyzval dnes Európskou úniu (EÚ), aby "náležite reagovala" v súvislosti s prítomnosťou ruských síl na Ukrajine. Informoval o tom Porošenkov hovorca.

S odkazom na schôdzku medzi ukrajinským prezidentom a predstaviteľmi EÚ v Bruseli uviedol, že "Porošenko vyjadril nádej, že lídri členských štátov EÚ dajú náležitú odpoveď na akt agresie voči Ukrajine".

Hovorca ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany (SNBO) Andrij Lysenko medzitým oznámil, že Rusko stále posiela na východ Ukrajiny vojenské vybavenie a "žoldnierov".

Ukrajinské sily podľa neho posilnili obranu prístavného mesta Mariupol v Doneckej oblasti, z dvoch dedín pri Luhansku sa však pod tlakom separatistov stiahli.

Petro Porošenko (SITA).jpg
Francois Hollande (SITA).jpg

Hollande: Veľkú šancu šéfovať diplomacii EÚ má Talianka Mogheriniová

Európski ľavicovo orientovaní politici podporia na dnešnom vrcholnom summite EÚ kandidatúru talianskej političky Federicy Mogheriniovej, ktorá sa uchádza o post šéfky európskej diplomacie. Po predbežných rokovaniach predchádzajúcich summitu v Bruseli to dnes v Paríži povedal francúzsky prezident Francois Hollande.

Podľa Hollanda je veľká šanca, že Mogheriniovej kandidatúra bude v Bruseli schválená.
Agentúra Reuters pritom pripomenula, že niektoré štáty vo východnej časti EÚ Mogheriniovú kritizujú za nedostatok tvrdosti voči Rusku, na ktoré EÚ uvalila sériu sankcií v dôsledku jeho politiky a postoja voči Ukrajine.

Mogheriniová je ministerkou zahraničných vecí od 22. februára tohto roku, keď ju do funkcie vymenoval premiér Matteo Renzi. Po Emme Boninovej a Susanne Agnelliovej je treťou ženou, ktorá v talianskej vláde zastáva tento post.

Barroso varoval Moskvu v súvislosti s Ukrajinou

Predseda Európskej komisie (EK) José Manuel Barroso varoval dnes Moskvu, že Európska únia (EÚ) je pripravená brániť svoje princípy v konfrontácii ohľadne Ukrajiny. Vyzval na politické riešenie krízy, než dospeje do bodu, z ktorého niet návratu.

"Rusko by nemalo podceňovať vôľu a odhodlanie EÚ stáť si za svojimi zásadami a hodnotami," povedal Barroso na spoločnej tlačovej konferencii s ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom v Bruseli - pred začiatkom summitu EÚ.

Únia je podľa Barrosa pripravená zaviesť tvrdšie sankcie voči Moskve. Poznamenal však, že ešte nie je príliš neskoro na politické riešenie krízy.

"Nechávame otvorené dvere pre politické riešenie," citovala šéfa EK agentúra Reuters.
Podľa agentúry Porošenko odsúdil "ruskú intervenciu" na Ukrajine a oznámil, že v jeho krajine sú už "tisíce zahraničných vojakov a stovky zahraničných tankov".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok