Ukrajina žiada MMF, aby jej uvoľnil ďalšiu splátku z úveru

TASR
29.8.2014 13:15

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk naliehavo žiada Medzinárodný menový fond (MMF), aby uvoľnil ďalšiu splátku z úveru pre jeho krajinu, ktorú sužujú vysoké náklady na boj s proruskými rebelmi na východe štátu. Informovala o tom agentúra Reuters.

Ukrajina žiada MMF, aby jej uvoľnil ďalšiu splátku z úveru
wiki

MMF potvrdil, že Ukrajina plní podmienky dvojročného záchranného balíka v celkovej výške 17 miliárd USD (12,90 miliardy eur), ktorý má pomôcť Kyjevu zvládnuť prudký pokles devízových rezerv a príjmov. Ale finančnú stabilitu krajiny ohrozujú aj boje vo východných regiónoch.

Ukrajinskí vojaci od apríla bojujú s proruskými separatistami v priemyselných regiónoch Doneck a Luhansk, ktoré sa vlani podieľali zhruba 17 % na hrubom domácom produkte (HDP) krajiny.

"Príjmy z Donecka a Luhanska sú pritom zanedbateľné v porovnaní s miliardami, ktoré nás stojí konflikt," vyhlásil Jaceňuk na zasadaní vlády.

"Pre nás je mimoriadne dôležité získať kladné rozhodnutie MMF a urobíme všetko pre to, aby sme ho dosiahli," dodal.

Bývalá sovietska republika dostala prvú splátku z úveru vo výške 3 miliárd USD v máji. Dnes večer sa má stretnúť predstavenstvo fondu, aby rozhodlo o schválení ďalšej splátky, pravdepodobne v hodnote 1,4 miliardy USD.

Analytici už varovali, že ukrajinská ekonomika sa tento rok prepadne hlbšie do recesie napriek pomoci od MMF, keďže boje na východe obmedzili produkciu ukrajinského priemyslu a odradili zahraničných investorov.

Misia MMF počas júlovej návštevy v Kyjeve zhoršila svoju prognózu pre ukrajinskú ekonomiku a očakáva, že jej výkon klesne tento rok o 6,5 % namiesto pôvodne odhadovaných 5 %.
(1 EUR = 1,3178 USD)

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok