Izraelská polícia našla telo nezvestného študenta ješivy, vylúčila násilný motív

TASR
29.8.2014 08:18

Izraelská polícia vo štvrtok potvrdila, že našla telo 23-ročného amerického študenta, ktorý bol nezvestný od minulého týždňa. Polícia súčasne uviedla, že nemá podozrenie, že smrť Aarona Sofera bola násilná.

Izraelská polícia našla telo nezvestného študenta ješivy, vylúčila násilný motív
SITA/AP

Sofer, študent seminára z amerického štátu New Jersey, zmizol minulý piatok počas túry v lesoch neďaleko pamätníka holokaustu Jad vašem. Jeho telo sa našlo vo štvrtok.

Polícia oznámila, že na základe pitvy a analýz dospela k záveru, že Sofer nezomrel násilnou smrťou. Telo v najbližších hodinách vydajú rodine, uviedla hovorkyňa izraelskej polície, ktorá však nezverejnila, v akom stave a za akých okolností sa telo našlo.

Policajný hovorca Micky Rosenfeld predtým informoval, že Sofer sa vydal na túru s priateľom, ale počas výstupu sa jeden druhému stratili. Rosenfeld uviedol, že do pátrania po nezvestnom nasadili aj špeciálne cvičené psy, jazdnú políciu, ako aj vrtuľníky a dobrovoľníkov. Pátralo sa na celom území jeruzalemského lesa, ktorý má rozlohu 125 hektárov.

Pátranie po Soferovi bolo v Izraeli ostro sledované po tom, ako sa v júni stratili traja študenti ješivy, ktorých - ako sa neskôr ukázalo - uniesli a zabili palestínski aktivisti. Zodpovednosť za ich zabitie prebrala palestínska militantná organizácia Hamas. Tento incident prispel k zvýšeniu napätia v izraelsko-palestínskych vzťahoch a k rozpútaniu sedem týždňov trvajúcich bojov medzi Izraelom a militantmi v palestínskom pásme Gazy, ktoré sa v utorok skončili uzavretím časovo neobmedzeného prímeria.

Od 8. júla, keď Izrael začal ofenzívu v Gaze s cieľom ukončiť raketové ostreľovanie krajiny militantmi, bolo v pásme zabitých 2139 ľudí, prevažne civilistov - z toho vyše 490 detí. Izrael prišiel o 64 vojakov a piatich civilistov. Podľa Palestínskeho centra pre ľudské práva stratilo v pásme Gazy v dôsledku bojov strechu nad hlavou 540.000 ľudí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok