Sýrski povstalci zajali na hraniciach s Izraelom 43 príslušníkov misie OSN

TASR
28.8.2014 17:48

Skupinu 43 príslušníkov mierových síl OSN zadržali dnes na Golanských výšinách militanti bojujúci so sýrskou armádou. Ďalších 81 vojakov tam uviazlo v bezvýchodiskovej situácii, oznámila Organizácia Spojených národov s tým, že sa usiluje zabezpečiť ich prepustenie.

Sýrski povstalci zajali na hraniciach s Izraelom 43 príslušníkov misie OSN
SITA/AP

"Počas zosilnených bojov medzi ozbrojencami a sýrskou armádou v separačnej oblasti na Golanských výšinách zadržala dnes ráno ozbrojená skupina v blízkosti Kunajtry 43 vojakov mierových síl z Pozorovateľskej misie OSN pre uvoľňovanie napätia (UNDOF)," informovala OSN v tlačovom vyhlásení.

Podľa kancelárie generálneho tajomníka OSN Pan Ki-muna, na ktorú sa odvoláva agentúra Associated Press, zadržali 43 vojakov UNDOF na sýrskej strane Golanských výšin a pohyb ďalších 81 vojakov "obmedzili na ich pozície v blízkosti ar-Ruwajhíny a Burajky".

OSN neuviedla, ktorá ozbrojená skupina vojakov UNDOF zadržala. So sýrskou armádou neďaleko Golanských výšin bojujú rozličné sýrske povstalecké skupiny, vrátane Frontu an-Nusra spojeného s al-Káidou.
V stredu bojovníci opozície obsadili na Golanských výšinách hraničný priechod Kunajtra na spornej hranici medzi Sýriou a Izraelom.

Misia UNDOF monitoruje dodržiavanie dohody z roku 1974 medzi Sýriou a Izraelom po jomkipurskej vojne.
V júli pôsobilo v misii UNDOF 1223 vojakov zo šiestich krajín: Holandska, Írska, Indie, Filipín, Nepálu a Fidži. Do roku 2008 v nej slúžili aj slovenskí vojaci. Vzhľadom na zhoršujúcu sa bezpečnosť v oblasti filipínska vláda minulý týždeň oznámila, že po skončení súčasného mandátu svojich vojakov na konci októbra tam ďalších nevyšle. OSN pripomenula, že k zadržaniu vojakov UNDOF došlo už v marci a máji, neskôr boli bezpečne prepustení na slobodu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok