Nový turecký prezident Erdogan sa ujal funkcie

TA3
28.8.2014 06:58

Nový turecký prezident a doterajší premiér Recep Tayyip Erdoğan sa dnes oficiálne ujal svojej funkcie. Stal sa prvou priamo zvolenou tureckou hlavou štátu. Pred vyše dvoma týždňami získal už v prvom kole volieb vyše polovicu všetkých hlasov.

Erdogan vymenoval Davutogla za úradujúceho premiéra

Nový turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vymenoval dnes odchádzajúceho ministra zahraničných vecí Ahmeta Davutogla za úradujúceho premiéra - krátko po tom, čo sám zložil slávnostnú prísahu ako v poradí 12. prezident krajiny. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na oznámenie v úradnom vestníku.

Verný Erdoganov spojenec Davutoglu bude dohliadať na existujúci turecký kabinet, kým ho prezident nepožiada o zostavenie novej vlády, ktorej členovia budú podľa očakávania oznámení v piatok.

Erdogan už predtým zložil na dnešnom mimoriadnom zasadnutí parlamentu slávnostnú prísahu ako prvý turecký prezident zvolený ľudom. Tento úrad mu umožní udržať si riadenie krajiny najmenej na ďalších päť rokov, napísala agentúra AP.

Armáda vypálila po Erdoganovej prísahe salvy z kanónov. Členovia hlavného opozičného zoskupenia, ľavicovej Republikánskej ľudovej strany (CHP), na protest proti nemu opustili zasadaciu sálu parlamentu. Jeho kritici sa obávajú, že v krajine bude silnieť autoritársky režim.

Erdogan dominuje tureckej politike už desaťročie a 10. augusta zvíťazil v prvých tureckých priamych prezidentských voľbách. Naznačil, že chce premeniť prevažne reprezentatívny charakter prezidentského úradu na vplyvnejšiu funkciu. Podľa očakávania sa ešte výraznejšie chopí riadenia krajiny.

Rozhovor s I. Kunschom o ceste Turecka do EÚ

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok