Kližan postúpil po päťsetovej dráme, Lacko neprešiel cez Thiema

SITA TASR
28.8.2014 06:45

Slovenský tenista Martin Kližan sa po famóznom obrate prebojoval do 2. kola dvojhry na grandslamovom turnaji US Open. Zverenec českého trénera Martina Damma si v úvodnom kole poradil s belgickým kvalifikantom Steveom Darcisom po päťsetovej bitke 2:6, 3:6, 7:6 (5), 7:5, 6:4.

Kližan postúpil po päťsetovej dráme, Lacko neprešiel cez Thiema
SITA

Kližan prehrával v treťom dejstve 2:4, vo štvrtom dokonca 2:5, no podarilo sa mu otočiť nepriaznivý vývoj. V 2. kole čaká osemfinalistu US Open z roku 2012 šiesty nasadený Čech Tomáš Berdych. Vlani stroskotal Kližan v New Yorku na úvodnej prekážke, keď nestačil na Američana Donalda Younga.

Kližanovi vôbec nevyšiel úvod zápasu s Darcisom, keď dvakrát stratil podanie a Belgičan si vybudoval náskok 5:0. Najlepší slovenský singlista v ďalších minútach znížil na 3:5, no Darcis v deviatom geme spečatil zisk prvého setu čistou hrou. O osude druhého dejstva rozhodol rýchly brejk Darcisa, ktorý vlani vo Wimbledone v 1. kole nečakane vyradil Španiela Rafaela Nadala.

V treťom sete viedol Belgičan 4:2, no Kližan vyrovnal na 4:4 a vynútil si tajbrejk, v ktorom slávil úspech. Vo štvrtom dejstve mal Darcis náskok 5:2, no Kližan opäť potvrdil povesť bojovníka, získal päť gemov v rade a vynútil si rozhodujúce dejstvo. O jeho osude rozhodol Kližanov brejk v piatom geme.

Kližan mal po triumfe nad Darcisom veľkú radosť. "Po prvý raz v kariére som otočil zápas, v ktorom som prehrával 0:2 na sety. Tento triumf je pamätný a nikdy na neho nezabudnem, je to super pocit otočiť takmer stratený zápas. Dva a pol setu to bola z mojej strany katastrofa. Darcis je teraz okolo 200. miesta v rebríčku, no je to solídny hráč. V minulosti bol oveľa vyššie. Stačilo mu prehodiť dvakrát cez sieť a ja som to pokazil. Povedal som si však, že mu nič nedám zadarmo, bojoval som do poslednej loptičky a vyplatilo sa. V tajbrejku tretieho setu som prehrával 4:5 a on mal dve podania, vo štvrtom sete 2:5, no nedokázal to doservovať a ja som využil svoje šance. V dôležitých momentoch ma veľmi podržal servis, som spokojný. Myslím si, že v piatom sete som bol už lepším hráčom," povedal pre TASR Kližan.


Víťaz turnaja ATP v Mníchove nechcel dopustiť, aby sa zopakovala situácia z vlaňajška, keď bol Youngovi odovzdaným súperom. "Za stavu 0:5 v prvom sete som sa obával, že sa zopakuje scenár z minulého roka. Nehrajúci kapitán daviscupového tímu Miloš Mečíř vždy hovoril, že prvé dva sety sa iba rozohrával a potom to rozbalil, zobral som si z neho príklad. On i ďalší chalani z Davis Cupu ma dnes veľmi podporovali a chcem sa im za to poďakovať. Už sa teším na duel proti Berďovi. Vlani vo Wimbledone som od neho dostal trochu po nose, no teraz sa budem snažiť robiť niektoré veci ináč. Tomáš je extratrieda, super hráč, no nemám čo stratiť a do zápasu pôjdem s tým, že chcem vyhrať."

muži - dvojhra - 1. kolo:
Martin KLIŽAN (SR) - Steve Darcis (Bel.) 3:6, 2:6, 7:6 (5), 7:5, 6:4


Lacko v 1. kole dvojhry hladko prehral s Thiemom

Slovenský tenista Lukáš Lacko prehral v stredajšom stretnutí 1. kola dvojhry mužov na záverečnom štvrtom grandslamovom turnaji sezóny US Open v New Yorku (25. augusta - 8. septembra, celková základná dotácia 38 251 760 USD, tvrdý povrch Deco Turf II vonku) s takisto nenasadeným Rakúšanom Dominicom Thiemom za 86 minút hladko 3:6, 3:6, 2:6.

Dvojhra mužov - 1. kolo: 
Dominic Thiem (Rak.) - Lukáš Lacko (SR) 6:3, 6:3, 6:2 za 86 minút


zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok