HOSŤ V ŠTÚDIU: F. Straka po prehre Slovana na ihrisku BATE Borisov

TA3 TASR
27.8.2014 11:52

Bieloruský futbalový klub BATE Borisov postúpil cez bratislavský Slovan do skupinovej fázy Ligy majstrov 2014/2015 úplne zaslúžene. Podľa českého trénera "belasých" Františka Straku síce jeho tím urobil maximum, ale súper mu ukázal jasné hranice, ktoré zaručujú na tejto úrovni úspech vedúci k účasti medzi kontinentálnou smotánkou.

Pokazená prihrávka, jeden vypustený súboj, zbytočné vylúčenie a najmä nevyužitie gólových príležitostí, takéto situácie boli kľúčom k úspechu, resp. neúspechu. BATE v konfrontácii so Slovanom dokonale využil svoje skúsenosti i kvalitu kádra a v domácej odvete pred skvelou kulisou a takmer 13.000 frenetickými divákmi výhrou 3:0 nadviazal na remízu 1:1 z Bratislavy. "BATE postúpilo ďalej úplne zaslúžene. Urobili sme maximum, čo sa dalo. Chleba sa nám lámal v prvom zápase doma. Tam sme mali naozaj šance, aby sme ten zápas vyhrali," priznal Straka, ktorý pri hodnotení výkonu jeho mužstva odmietol na hráčov sršať kritikou: "Neočakávajte žiadne zemetrasenie. Myslím, že v play off sme urobili všetko, čo sme mohli urobiť. Play off nám ukázalo hranice. Ja som si BATE prial, nakoniec sme ho dostali, pritom som upozorňoval opakovane, čo sú zač. Dokázali potrápiť Bayern Mníchov, aj iné tímy. Hlavne je to mužstvo, ktoré má skúsenosti nielen z Európskej ligy, ale aj zo skupín Ligy majstrov. To sme teraz spoznali."

Podľa kouča, ktorý do skupiny LM dostal aj pražskú Spartu, bola kľúčovým momentom odvety opäť efektivita v zakončení: "Rozdielový moment odvety bol pri šanciach Fořta či Gorosita, keď sme mali na nohách taký náš mečbal. Mohli dať na 1:1. Bohužiaľ, to je len keby. My sme šance nevyužili, chyby súpera nepotrestali. Tým pádom sme boli potrestaní aj my. My sme totiž urobili chyby, ktoré súper dokázal zúročiť."

Slovan bude hrať minimálne do decembra Európsku ligu UEFA a to je podľa Straku pozitívne: "Na druhej strane, ak by som pred dvoma mesiacmi, keď som prišiel do Slovana povedal, že budeme bojovať v play off Ligy majstrov a získame skupinu Európskej ligy, tak by sa mi celá ekipa asi vysmiala. Môžem iba poďakovať všetkým, ktorí nám verili, že naozaj tú Európu uhráme a my sme ju uhrali. To, že sme ten sen o LM neuskutočnili neznamená, že by malo byť všetko zlé. Behom 40 dní sme hrali 11 zápasov. To je dosť slušná porcia. Od predkôl a play off sme prehrali jeden zápas. Vieme, na čom pracovať, o chybách, ktoré máme. Ale nič by som nezatracoval, chlapci skutočne urobili maximum."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok