Francúzsky premiér Valls predstavil novú vládu

TASR TA3
26.8.2014 20:13

Francúzsky premiér Manuel Valls predstavil dnes večer zloženie svojej druhej socialistickej vlády, iba deň po demisii svojho predchádzajúceho kabinetu, ktorý rozložil spor o potrebe úsporných opatrení.

Vládu opustili ľavicoví rebeli - Arnaud Montebourg a Benoit Hamon, ktorí otvorene kritizovali podľa nich príliš prísny program uťahovania opaskov prezidenta Francoisa Hollanda, informovala agentúra DPA.

Montebourga vystriedal na čele rezortu hospodárstva bývalý Hollandov hospodársky poradca Emmanuel Macron a Hamona na čele rezortu školstva doterajšia ministerka pre práva žien Najat Vallaudová-Belkacemová.

Významné rezorty si udržali ministri verní Hollandovi, ako je minister financií Michel Sapin, minister zahraničných vecí Laurent Fabius, minister obrany Jean-Yves Le Drian či bývalá partnerka prezidenta, ministerka životného prostredia Segolene Royalová, informovala agentúra DPA.

Podľa agentúry Associated Press zmeny vo vláde umlčali opozičníkov kritizujúcich hospodársku politiku Hollanda, ktorý sa snaží dostať krajinu zo stagnácie a nasmerovať ju k ekonomickému rastu.

K obmene vlády došlo necelých päť mesiacov po tom, ako sa 1. apríla ujal funkcie ambiciózny a obľúbený premiér Valls, ktorý neochvejne presadzuje Hollandov program. Hollande je najneobľúbenejším prezidentom v nedávnych dejinách Francúzska, jeho podpora klesla pod 20 percent.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok