Pri pobreží Malty pláva prvá stanica pomoci pre migrantov

TASR
26.8.2014 07:58

Pri pobreží Malty v pondelok uviedli do prevádzky prvú súkromnú európsku stanicu pomoci pre migrantov, ktorá nie je na pevnine, ale pláva na mori. Spoluzakladateľka stanice Regina Catramboneová podľa agentúry DPA uviedla, že ju inšpiroval pápež František. Ten vlani vyzval na konkrétne kroky, ktoré by zabránili úmrtiam imigrantov v mori.

Pri pobreží Malty pláva prvá stanica pomoci pre migrantov

Stanica je umiestnená na 40 metrov dlhej lodi, ktorú vedie bývalý armádny veliteľ Martin Xuereb. Tento rok má stanica stráviť na mori 60 dní. Na palube lode sa nachádzajú bezpilotné lietadlá na vyhľadávanie ľudí a klinika, na ktorej budú v spolupráci s talianskymi a maltskými orgánmi poskytovať migrantom prvú pomoc.

"Želala by som si, aby tu boli ďalší, ktorí by iným spôsobom pomohli ľuďom v Líbyi. Ešte viac ľudí stratilo domovy v Sýrii, Iraku a Gaze. Ak pomoc neprichádza z Európy, od iných orgánov, tak prečo nie zo súkromného sektora?" uviedla Catramboneová. Talianka Catramboneová a jej americký manžel Christopher pracujú v oblasti pátracích a záchranných operácií na mori.

"Niektorí si myslia, že to, čo robíme, je naivné a idealistické - ale čo je na tom zlé, ak ide o životy?" pýtala sa.
Po vlaňajšom potopení plavidla s imigrantmi pri ostrove Lampedusa, pri ktorom prišlo o život 360 ľudí, spustila talianska vláda pátraciu a záchrannú misiu Mare Nostrum. Tá medzičasom zachránila desiatky tisíc ľudí, avšak Rím tvrdí, že jej kapacity sú preťažené a potrebuje pomoc od Európskej únie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok