Rusko zrušilo zákaz dovozu potravín pre dve srbské firmy

SITA
24.8.2014 11:36

Tieto srbské spoločnosti tak budú môcť predávať mliečne produkty v Rusku a taktiež v rámci colnej únie Ruska s Bieloruskom a Kazachstanom.

Rusko zrušilo zákaz dovozu potravín pre dve srbské firmy
SITA/AP

Rusko zrušilo zákaz dovozu mliečnych výrobkov z dvoch srbských spoločností. Informovala o tom v sobotu ruská štátna poľnohospodárska inšpekcia Rosselchoznadzor. Moskva hľadá nových dodávateľov potravín, keďže voči viacerým krajinám uplatňuje zákaz ich dovozu. Tieto srbské spoločnosti tak budú môcť predávať mliečne produkty v Rusku, a taktiež v rámci colnej únie Ruska s Bieloruskom a Kazachstanom. Spoločnosti mali predtým zákaz dodávať svoje výrobky do Ruska pre nešpecifikované porušenia potravinových regulačných pravidiel.

Tento týždeň sa objavili informácie, že Srbsko nebude podporovať export do Ruska, keďže Európska únia Belehrad vyzvala, aby nevyužíval ruský zákaz dovozu západných potravín. Srbský premiér Aleksandar Vučič povedal, že tento týždeň dostal od predstaviteľa EÚ v Belehrade list s výzvou, aby Srbsko nepodporovalo export do Ruska v rámci solidarity s úniou. Vučič na tlačovej konferencii povedal, že Srbsko neplánovalo subvencovať exportérov do Ruska, ale tiež sa nepripojí k západným sankciám voči Moskve.

Niektorí srbskí producenti potravín, hlavne pestovatelia ovocia, evidujú rast dopytu z Ruska, ale ich kapacita je obmedzená. V roku 2013 do Ruska smerovalo iba 7,2 percenta z celkového srbského exportu. Rusko v auguste zakázalo dovoz ovocia, zeleniny, mäsa, rýb, mlieka a mliečnych produktov z USA, Európskej únie, Austrálie, Kanady a Nórska.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok