Príprava vojakov do bojovej skupiny EÚ výjde na 6,7 mil. eur

23.8.2014 11:38

Príprava 560-člennej zostavy slovenských vojakov do spoločnej bojovej skupiny EÚ štyroch krajín Vysegrádskej skupiny by si na budúci rok mala vyžiadať 6,7 milióna eur. Bojová skupina pod velením Poľska (do 1 450 ľudí), v ktorej budú aj Maďari (do 650 ľudí), Česi (do 600 ľudí) a Slováci, má byť v pohotovosti pre prípadne nasadenie podľa potrieb únie v prvom polroku 2016.

Príprava vojakov do bojovej skupiny EÚ výjde na 6,7 mil. eur
SITA

Slovenskí vojaci, ktorých plánujú do bojovej skupiny začleniť, budú mať tento rok bežný výcvik do úrovne jednotky (čata, rota). V roku 2015 sa rozbehne intenzívny výcvik celého deklarovaného príspevku v rámci národnej fázy prípravy (do 30. júna 2015) na domácom území. Pokračovať bude nadnárodnou prípravou pod vedením vedúcej krajiny, vrátane certifikácie jednotky. Informácie vyplývajú zo správy rezortu obrany, ktorú už prerokovala aj vláda.

V nákladoch na prípravu deklarovaného príspevku nie sú zarátané výdavky spojené s nákupom techniky pre dopravnú rotu vo výške 10, 5 milióna eur. Dopravná rota v súčasnosti nedisponuje spoľahlivým typom technických prostriedkov na zabezpečenie logistickej podpory deklarovaného príspevku slovenskej armády. Prípadne vyslanie našich vojakov v rámci bojovej na minimálnu doba 30 dní by si vyžiadalo 72, 6 milióna eur, nasadenie na maximálna doba 120 dní by stálo 109,2 milióna eur.

Slovensko v bojovej skupine prevzalo úlohu vedúcej krajiny v oblasti rádiologickej, chemickej a biologickej obrany (RCHBO). Slovensko do skupiny plánuje prispieť asi 150 člennou mechanizovanou rotou so zdravotníckym zabezpečením s čatou logistickej podpory, ako aj rotou RCHBO s vlastnou jednotkou logistickej podpory vrátane personálu pre systém kolektívnej ochrany proti zbraniam hromadného ničenia veliteľstva síl (do 140 osôb). Súčasťou zostavy budú aj dva maximálne šesťčlenné tímy pre odstraňovanie výbušných zariadení, jeden tím vojenskej polície SR (do 15 osôb), jeden tím riadenia presunov (do 10 osôb) a zdravotnícky tím so zdravotníckym zabezpečením typu (do 25 osôb). Slovensko bude mať pomerné zastúpenie , teda asi 40 ľudí v operačnom veliteľstve a vo veliteľstve síl , stočlennú dopravnú rotu a jednotku pre spravodajstvo, prehľad a prieskum so spôsobilosťami pre elektronický boj a spravodajstvo (do 7 osôb). Poskytne aj jednotlivcov do psychologických operácii podporného prvku a do spravodajstva na taktickej úrovni. Národný podporný prvok pre nedostatkové spôsobilosti a administratívnu podporu má mať do 50 ľudí a príspevok do veliteľstva podpornej logistickej skupiny do 10 osôb.

Bojová skupina Európskej únie je jednotka v počte 1500 vojakov, tvoriacich tzv. jadro skupiny. Celkové počty ľudí v jednotlivých skupinách sa pohybujú v rozmedzí 2000 až 3300 vojakov. Koncept bojových skupín v Únii vznikol v roku 2006, pričom plnú operačnú spôsobilosť dosiahli 1. januára 2007. Kľúčová úloha bojových skupín EÚ spočíva v schopnosti začať operáciu do päť dní po schválení Radou EÚ. Sily by mali byť na cieľovom území do 10 dní od rozhodnutia EÚ o spustení operácie. V prípade krízy alebo urgentnej žiadosti OSN by mala byť EÚ schopná viesť súčasne operácie dvoch bojových skupín v trvaní 30 dní a v prípade doplnenia zásob až 120 dní. Bojové skupiny môžu byť v prípade potreby nasadené maximálne vo vzdialenosti 6000 kilometrov od Bruselu napríklad na oddelenie znepriatelených strán, predchádzanie konfliktom, evakuáciu osôb z ohrozeného územia, alebo asistenciu iným medzinárodným organizáciám v humanitárnych krízach.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok