Spojené štáty sú pripravené podporiť federalizáciu Iraku

TASR
23.8.2014 07:42

Spojené štáty sú pripravené pomôcť pri vytvorení federálneho systému v Iraku, ktorý by decentralizoval moc súčasnej ústrednej vlády v Bagdade. Uviedol to v piatok americký viceprezident Joe Biden, ktorého citovala agentúra AP.

Spojené štáty sú pripravené podporiť federalizáciu Iraku
SITA/AP

V článku zverejnenom v novinách Washington Post Biden ocenil pokrok pri formovaní novej irackej vlády so širším zastúpením. Stabilitu krajiny však podľa neho stále ohrozujú sektárske spory podnecované teroristickou organizáciou Islamský štát i ďalšími extrémistickými skupinami.

Jedným z možných riešení by podľa Bidena mohla byť federalizácia Iraku. Viceprezident v tejto súvislosti pripomenul svoj plán z roku 2006, ktorý počítal z rozdelením krajiny na čiastočne samosprávne regióny šiitov, sunnitov a Kurdov.

Realizácia tohto plánu by podľa Bidena zaistila zachovanie územnej celistvosti a ochranu práv jednotlivých náboženských a etnických skupín, a tiež garantovala spravodlivé rozdelenie príjmov z ropy.

Federalizácia Iraku by podľa neho mohla prispieť k eliminácií vplyvu extrémistov. Spojené štáty sú ochotné pomôcť, ak by sa irackí predstavitelia dohodli na takejto transformácií krajiny, zdôraznil Biden.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok