Merkelová sľúbila Ukrajine finančnú pomoc

TA3 TASR
23.8.2014 07:45

Angela Merkelová je dobrý priateľ a advokát Ukrajiny. Takýto kompliment dostala nemecká kancelárka počas rokovania s ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom. Merkelová prišla na jednodňovú návštevu Kyjeva v predvečer ukrajinského Dňa nezávislosti a prvýkrát od vypuknutia konfliktu medzi Kyjevom a proruskými separatistami.

Nemecká spolková kancelárka Angela Merkelová sa dnes po dvojhodinových rokovaniach s ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom v Kyjeve vyslovila za dvojstranné prímerie s cieľom ukončiť konflikt v postsovietskej republike.

"Územná celistvosť a blaho Ukrajiny sú podstatným cieľom nemeckej politiky," cituje kancelárkine slová nemecká tlačová agentúra DPA.

Podľa rovnakého zdroja, ako aj informácií internetového vydania denníka Ukrajinska pravda ohlásil Petro Porošenko a Angela Merkelová v ukrajinskej metropole pomoc Nemecka vo výške 25 miliónov eur pre utečencov a uvoľnenie 500 miliónov eur na obnovu infraštruktúry Donbasu zo špeciálneho fondu, ktorý zriadia na donorskej konferencii v septembri.

Nemecká kancelárka síce konštatovala, že uvalenie nových sankcií voči Ruskej federácii nie je momentálne aktuálne, nevylúčila však, že by k ním mohlo dôjsť, ak si to situácia vyžiada.

Za prioritu označila hľadanie diplomatického riešenia, nájdenie riešenia, ktoré bude akceptovateľné pre všetky zainteresované strany.

Na margo mieru v regióne zdôraznila, že jeho obnovenie je podmienené opätovnou riadnou ochranou ukrajinsko-ruskej štátnej hranice.

Merkelová vníma ako pozitívny signál Porošenkovu otvorenosť decentralizácii Ukrajiny a naznačila, že na jej odmietavom prístupe k anexii Krymu Ruskou federáciou sa nič nezmenilo, informovala tlačová agentúra Reuters.

Podľa slov ukrajinského prezidenta Petra Porošenka došlo ku koordinácii stanovísk medzi Kyjevom a Európskou úniou pred blížiacou sa schôdzkou v bieloruskom Minsku, na ktorej sa zúčastní aj prezident Ruskej federácie Vladimir Putin.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok