Srbsko na výzvu EÚ nezvýši vývoz potravín do Ruska

SITA
22.8.2014 16:15

Srbská vláda v piatok potvrdila, že nezvýši objem vývozu potravín do Ruska, ktoré v auguste v reakcii na hospodárske sankcie Západu uvalilo ročné embargo na potravinárske výrobky a produkty zo západných krajín a členských štátov EÚ.

Srbsko na výzvu EÚ nezvýši vývoz potravín do Ruska
SITA

Srbský premiér Alexandar Vučič uviedol, že Belehrad sa tak rozhodol v reakcii na tohtotýždňovú výzvu zo stranu únie o zachovanie solidarity s blokom, do ktorého chce v najbližších rokoch vstúpiť. Líder balkánskej krajiny tak sklamal srbských výrobcov, ktorí dúfali v zaplnenie miesta na ruskom trhu po produktoch z členských štátov. Vučič však zopakoval, že Srbsko voči Rusku, svojmu úzkemu spojencovi, sankcie nezavedie. Ako uviedol, "našou strategickou cestou je cesta do EÚ, no ako Srbsko a jeho občania musíme zachovávať dobré a priateľské vzťahy s Ruskom".

Vzťahy medzi Západom a Ruskom sú najhoršie od konca studenej vojny. Dôvodom je kríza na východe Ukrajiny, kde v marci vypuklo proruské povstanie. Vláda v Kyjeve a západné krajiny obviňujú Moskvou z podpory separatistov, čo Rusi odmietajú. Situácia sa vyostrila po júlovom páde malajzijského dopravného lietadla s takmer 300 ľuďmi na palube nad nepokojnou oblasťou pri ruských hraniciach.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok