Podľa USA je kvôli situácii v Iraku nutné zasiahnuť v Sýrii

TA3
22.8.2014 06:58

Oddiely Islamského štátu je možné dostať pod kontrolu. Je ale nutné zasiahnuť proti nim aj v Sýrii. Vyhlásil to náčelník štábu americkej armády Martin Dempsey.

Islamský štát môže pre USA znamenať väčšiu hrozbu než al-Káida, tvrdí Hagel

Organizácia Islamský štát (IS) so svojou rafinovanosťou, financiami a vojenskou silou predstavuje významnú hrozbu pre Spojené štáty. Môže prekonať hrozbu, ktorú predstavuje teroristická sieť al-Káida, konštatoval vo štvrtok americký minister obrany Chuck Hagel.

"Sú bezprostrednou hrozbou pre všetky naše záujmy, či už v Iraku alebo kdekoľvek inde," povedal minister na adresu militantov z IS.

Hagelovo zhodnotenie IS, ktorý získal na sile počas sýrskeho konfliktu a začiatkom leta prenikol na sever Iraku, zaznelo niekoľko dní po tom, čo organizácia zverejnila videonahrávku zachytávajúcu brutálnu vraždu 40-ročného amerického novinára Jamesa Foleyho. Zmizol v Sýrii v novembri 2012.

Hagel v Pentagóne na otázku novinára, či sunnitská organizácia predstavuje hrozbu pre Spojené štáty v porovnaní s útokmi z 11. septembra 2001, povedal, že ide o "rafinovanú a dobre financovanú skupinu... Nie je to len teroristická skupina. Je oddaná ideológii... Je to niečo, čo sme tu ešte nemali".

Agentúra Reuters uviedla, že americká armáda na severe Iraku pokračuje v útokoch na militantov z IS. V uplynulých dvoch týždňoch bezpilotné lietadlá a stíhačky podnikli voči nim 89 náletov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok