Porošenko chce Putina požiadať o stiahnutie ruských ozbrojencov

TASR TA3
21.8.2014 23:38

Ukrajinský rezident Petro Porošenko dnes uviedol, že na stretnutí s Vladimirom Putinom, ktoré sa uskutoční na budúci týždeň v bieloruskej metropole Minsk, požiada šéfa Kremľa, aby stiahol ruských ozbrojencov z východu Ukrajiny. Informovala o tom agentúra DPA.

Porošenko chce Putina požiadať o stiahnutie ruských ozbrojencov
SITA

Podľa Porošenka však na to potrebuje byť Ukrajina v silnej pozícii. "Potrebujeme byť silní, mať jednotu ľudu, silnú krajinu a silnú armádu," povedal ukrajinský prezident.

Porošenko sa s Putinom stretne v utorok v rámci summitu Ruskom vedenej Colnej únie, na ktorom sa zúčastnia aj poprední predstavitelia Európskej únie.

Ešte pred summitom sa ukrajinský prezident stretne v sobotu v Kyjeve s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou.


Kyjev obviňuje Rusko, že na východ Ukrajiny, kde ukrajinská armáda bojuje s proruskými separatistami, posiela svojich bojovníkov a ťažkú vojenskú techniku. Rusko takéto tvrdenia odmieta a už varovalo Ukrajinu, že pokiaľ sa bude snažiť o víťazstvá na bojovom poli, pre mierové rozhovory veľa miesta nezostane. Len dnes zahynulo na východe Ukrajiny 11 ľudí vrátane šiestich civilistov.


Hovorca Rady národnej bezpečnosti Ukrajiny Andrij Lysenko uviedol, že za uplynulých 24 hodín zahynulo v bojoch s proruskými separatistami najmenej päť ukrajinských vojakov a ďalších minimálne 21 utrpelo zranenia.


V meste Doneck podľa miestnych predstaviteľov zahynuli pri výbuchu delostreleckého granátu dvaja civilisti. V susednom meste Makijivka zabil delostrelecký granát štyroch väzňov tamojšieho nápravného ústavu. Ďalší ôsmi utrpeli zranenia.


Lysenko potvrdil, že separatisti zostrelili v stredu nad Luhanskom ukrajinskú stíhačku typu Su-24, pričom sa obom členom posádky - pilotovi a navigátorovi - podarilo katapultovať. Tvrdenia separatistov, že v ten istý deň zostrelili aj dva bojové vrtuľníky Mi-24, sa podľa Lysenka zatiaľ nepotvrdili.


Väčšina dnešných bojov prebiehala v okolí mesta Ilovajsk, ležiacom východne od Donecka, kde sa nachádza dôležitý železničný uzol. Hovorca separatistov pre agentúru Interfax uviedol, že povstalci Ilovajsk znovu dobyli a obkľúčili vládne jednotky za mestom.


Poradca ukrajinského ministerstva vnútra Anton Heraščenko uviedol, že v bojoch v okolí Ilovajska zahynulo v uplynulých dňoch najmenej 16 proruských separatistov.


Medzinárodný výbor Červeného kríža (MVČK) medzičasom vyhlásil, že konvoj nákladných vozidiel s ruskou humanitárnou pomocou, ktorý dnes začali kontrolovať ukrajinskí colníci, sa v piatok vydá na cestu do Luhanska.


Kolóna takmer 280 nákladných vozidiel čakala na rusko-ukrajinských hraniciach takmer týždeň. Ukrajinskí predstavitelia totiž vyjadrili obavy, že zo strany Ruska ide o pokus podporiť separatistov na východe Ukrajiny, a požadovali od Rusov podrobné nákladné listy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok