Novým tureckým premiérom a šéfom vládnej strany bude Ahmet Davutoglu

TASR TA3
21.8.2014 21:00

Turecká vládna Strana spravodlivosti a rozvoja (AKP) nominovala za svojho nového predsedu a budúceho premiéra Ahmeta Davutogla, doterajšieho ministra zahraničných vecí.

Po rokovaní najvyšších predstaviteľov AKP to oznámil súčasný predseda strany a premiér Recep Tayyip Erdogan, ktorý sa 28. augusta ujme úradu prezidenta.

Nomináciu musí ešte potvrdiť budúcotýždňový stranícky zjazd AKP, čo by však mal byť už len formálny krok. O voľbe nového premiéra bude rozhodovať turecký parlament, v ktorom má Erdoganova strana väčšinu poslancov.

Davutoglu (55) je lojálnym členom AKP a dlhoročným blízkym spojencom Erdogana. Rezort
tureckej diplomacie riadi od roku 2009 a predtým pôsobil ako premiérov poradca.

O tom, že práve Davutoglu bude novým ministerským predsedom i šéfom vládnej strany, sa v
Turecku hovorilo už dlhší čas. Niektorí členovia AKP do týchto funkcií navrhovali odchádzajúceho prezidenta Abdullaha Güla, v posledných mesiacoch sa však objavili náznaky ochladenia vzťahov medzi ním a Erdoganom.

Predstavitelia AKP už skôr avizovali, že chcú prostredníctvom ústavných zmien posilniť výkonné právomoci prezidenta, ktorý mal doteraz prevažne ceremoniálnu funkciu. Erdogan okrem toho plánuje výraznejšie využívať aj doteraz málo uplatňované kompetencie hlavy štátu, akou je napríklad právo zvolávať a viesť zasadnutia vlády.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok