Breivikov otec si v najnovšej knihe priznáva časť viny

SITA
21.8.2014 20:44

Otec nórskeho masového vraha Andersa Breivika dokončil práce na očakávanej vlastnej knihe. Dielo s názvom "Moja chyba?"

Breivikov otec si v najnovšej knihe priznáva časť viny
SITA

Príbeh otca popisuje aj to, že za čin svojho syna sa cíti byť čiastočne zodpovedný. Kniha by sa mala začať predávať v októbri. "Cítim časť viny a cítim časť zodpovednosti. Čo by sa bolo stalo, ak by som lepší otec? Urobil by Anders to, čo urobil?" cituje úryvok z knihy Jensa Breivika spravodajský portál stanice BBC.

Jens Breivik je bývalým diplomatom a v súčasnosti žije na juhu Francúzska. Svoju rodinu opustil v čase, keď bol Anders Breivik tínedžer a odvtedy s ním stratil kontakt.

Nórsko si v júli pripomenulo tretie výročie Breivikových teroristických útokov. Radikál 22. júla 2011 najprv odpálil nálož v aute zaparkovanom pred vládnou budovou v Osle, kde zabil osem osôb. Následne oblečený v policajnej uniforme zamieril na 40 kilometrov vzdialený ostrov Utöya, kde postrieľal 69 mladých ľudí, ktorí sa zúčastňovali na tábore vládnej Nórskej strany práce. Samozvaného bojovníka proti moslimom a prisťahovalcom v auguste 2012 súd uznal vinným z terorizmu a úkladných vrážd. Odsúdil ho na maximálny trest 21 rokov väzenia, ktorý mu však môžu opakovane predlžovať o päť rokov a v cele tak môže byť až do konca života. Breivik sám nad svojimi činmi nikdy neprejavil ľútosť a označil ich za "kruté, ale nevyhnutné na zabránenie moslimskej invázie do Nórska a Európy".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok