Prepustená Indka chce pokračovať v hladovke, ktorú drží 14 rokov

TASR
21.8.2014 14:40

Najznámejšia indická väzenkyňa svedomia, známa ako Železná lady z Manípuru (indický zväzový štát), opustila v stredu večer po takmer 14 rokoch múry väzenia vyhlasujúc, že bude pokračovať v protestnej hladovke, pre ktorú pred rokmi skončila za mrežami.

Prepustená Indka chce pokračovať v hladovke, ktorú drží 14 rokov
SITA/AP

Krehko vyzerajúca ženy vyšla z väzenia v slzách po tom, ako súd zamietol obvinenia voči nej, informovala dnes agentúra Associated Press. Brat Šarmily Irom, Singhdžit Irom, dnes povedal, že sestra bude pokračovať v hladovke na protest voči zákonu, ktorý pozastavuje ochranu ľudských práv v oblastiach konfliktu.

Šarmila Irom nezjedla dobrovoľne ani jeden hlt jedla od novembra 2000, kedy začala svoju protestnú akciu. O tri dni nato ju zatkli na základe obvinenia, že sa pokúša o samovraždu, čo je v Indii trestný čin. Vo väzení ju vyživovali cez nosovú trubicu, informovala agentúra Associated Press.

Súd rozhodol, že nehladovala, aby sa zabila, ale na protest proti zákonu o osobitných právomociach ozbrojených síl, ktorý platí v indickej časti Kašmíru a severovýchodných oblastiach krajiny sužovaných povstaniami separatistov.

Podľa zákona majú vojaci právo zastreliť podozrivých povstalcov bez obáv z trestného stíhania a zatýkať podozrivých bez zatykača. Zákon zakazuje stíhať vojakov za údajné porušenia ľudských práv s výnimkou prípadov, kedy by federálna vláda udelila pre takéto stíhanie výslovný súhlas. Počas uplynulých 20 rokov požiadali kašmírske úrady federálnu vládu o súhlas s trestným stíhaním vojakov 50-krát, ani raz ho nedostali, dodala agentúra Associated Press.

Protestná hladovka je v Indii rešpektovaná tradícia od čias Mahátmu Gándhího, ktorý ju využíval opakovane ako formu nenásilného odporu voči britskej nadvláde.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok