Pre zadržaného muža so slovenským pasom predvolali ukrajinského konzula

SITA
20.8.2014 14:40

Ukrajinci do tejto chvíle nepotvrdili informáciu o tom, že by pri Donecku zadržali Slováka, bojujúceho na strane proruských separatistov. Po dnešnom rokovaní vlády to povedal šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák.

Pre zadržaného muža so slovenským pasom predvolali ukrajinského konzula
SITA

"Predvolali sme ukrajinského konzula na ministerstvo, aby sme požiadali o ďalšie informácie, pretože fakt je, že najskôr bola takáto informácia zverejnená a následne na naše opakované dopyty viac než 24 hodín nie sme schopní dostať potvrdenie tejto informácie," vyhlásil Lajčák. Ak by to však aj bola pravda, podľa Lajčáka to nemôže poškodiť povesť Slovenska v zahraničí. "Každý sa nejako formuje, každý je vystavený nejakej informácii, nejakej propagande, nikto nemôže garantovať za každého občana svojej krajiny," dodal minister zahraničných vecí.

Pri ukrajinskom meste Doneck v utorok údajne zadržali muža zo Slovenska, ktorý bojoval na strane proruských povstalcov. Ruská agentúra RIA Novosti cituje námestníka ukrajinského ministra vnútra Antona Heraščenka, podľa ktorého Slováka identifikovali ako Miroslava Roháča, pochádzajúceho zo Srbska. Zadržaný mal pri sebe slovenský pas a na kyjevské letisko priletel 3. júla. Ukrajinskí vojaci ho zatkli počas bojov v meste Ilovajsk, asi 35 kilometrov východne od Donecka. Slovák podľa Heraščenka povedal, že bojovať na Ukrajinu neprišiel ako žoldnier, ale z presvedčenia. V povstaleckých milíciách mal údajne na starosti mínomet. V Ilovajsku podľa Roháča bojovali viacerí Srbi, ich ďalší osud mu však nie je známy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok