Fico chce posilniť pozíciu štátu v Slovenských elektrárňach, počká na Enel

SITA
20.8.2014 10:53

Vláda chce posilniť postavenie štátu v spoločnosti Slovenské elektrárne, a. s. (SE). Premiér Robert Fico už vie ako, ale zatiaľ počká na rozhodnutie talianskej spoločnosti Enel, ktorá plánuje v Slovenských elektrárňach predať svoj 66-percentný podiel.

Fico chce posilniť pozíciu štátu v Slovenských elektrárňach, počká na Enel
TASR

"Ak sa Enel rozhodne predať svoj podiel na Slovensku, tak opäť sme pripravení posilniť významne pozície štátu. A presne viem, čo chceme urobiť. Mám to presne nachystané s mojimi ľuďmi," povedal v utorok Fico s tým, že zatiaľ čakajú na rozhodnutie Enelu. Pripomenul, že po zmene majiteľov v Slovenskom plynárenskom priemysle (SPP) vláda využila túto situáciu na posilnenie postavenia štátu.

Premiér kritizoval opozičných politikov za ich postoj k strategickým podnikom. "Ľudia, ktorí doslova a do písmena rozdali štátny majetok a dali ho do rúk zahraničným majiteľom, sa správajú ako ochrancovia. Títo ľudia, ktorí dnes čosi hovoria o strategických podnikoch, by mali byť absolútne ticho," uviedol Fico. "Predovšetkým by som im odporúčal, nech sa idú pozrieť, ako sa správali k SPP francúzski a nemeckí majitelia, ako sa k Slovenským elektrárňam správa talianska spoločnosť Enel," dodal.

Spoločnosť Slovenské elektrárne je najväčším výrobcom elektriny na Slovensku. V apríli 2006 sa jej hlavným akcionárom stala spoločnosť Enel so 66-percentným podielom. Zvyšných 34 % akcií vlastní Fond národného majetku SR, ktorého akcionárske práva vykonáva Ministerstvo hospodárstva Slovenskej republiky. Spoločnosť Slovenské elektrárne disponuje 5 739 megawattmi inštalovaného výkonu. V roku 2013 spoločnosť dodala do elektrickej siete 20,9 terawatthodiny elektrickej energie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok