Islamský štát zverejnil video popravy amerického novinára

TA3 SITA
20.8.2014 08:40

Obeťou ozbojeného konfliktu sa údajne stal ďalší významný vojnový reportér. Islamskí militanti popravili amerického žurnalistu Jamesa Foleyho. Radikáli zverejnili video s údajným sťatím hlavy novinára. Biely dom potvrdil autentickosť nahrávky

Video s popravou novinára islamistami je pravé

Biely dom potvrdil autentickosť nahrávky ukazujúcej zavraždenie amerického novinára Jamesa Foleyho sunnitskou militantnou skupinou Islamský štát. Tá zverejnila video v utorok s tým, že Foleyho poprava je odvetou za americké nálety na jej bojovníkov v Iraku. Americké úrady smrť novinára až doteraz nepotvrdili a uviedli, že autenticitu videa overujú.

K činu sa medzičasom vyjadril aj prezident Spojených štátov Barack Obama, na ktorého sa militanti v nahrávke priamo obracajú. Islamský štát označil za "rakovinu" a ich ideológiu za "úpadok". Maskovaného vraha hovoriaceho britskou angličtinou sa podľa videozáznamu z popravy už intenzívne snažia identifikovať západné tajné služby.

Reportéra bostonského Global Post, 40-ročného Foleyho uniesli v novembri 2012 na severe Sýrie, keď bol na ceste k tureckým hraniciam. Na Blízkom východe pracoval päť rokov a bol unesený a prepustený aj v Líbyi. Podľa záberov ho povstalci Islamského štátu sťali. Skupina Islamský štát, ktorá už zabrala veľké územia v Iraku a Sýrii, pohrozila v utorok Spojeným štátom útokmi v prípade, že USA budú naďalej zasahovať proti jej militantom.

Poprava novinára vyvolala medzinárodné pobúrenie, pričom generálny tajomník OSN Pan Ki-mun ju označil za "odporný zločin, ktorý len podčiarkuje teroristickú kampaň Islamského štátu proti obyvateľom Iraku a Sýrie". Páchatelia tohto činu sa podľa neho musia za svoje skutky zodpovedať.


zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok