Rakúsky minister vyzýva krajanov, aby jedli viac jabĺk

TASR
19.8.2014 12:00

Rakúsky minister pôdohospodárstva Andrä Rupprechter našiel jednoduchý recept na zvládnutie prebytku jabĺk, ktorý vznikol ruským zákazom ich dovozu. APA informuje, že minister vo vysielaní rakúskeho rozhlasu povedal: "Keď každý zje týždenne len o jedno jablko viac, potom môžeme prebytok v oblasti ovocia a zeleniny zvládnuť".

Rakúsky minister vyzýva krajanov, aby jedli viac jabĺk
SITA

Vyzval Rakúšanov, aby konzumovali viac domácich produktov.

Podobne by mali postupovať aj nemocnice, reštaurácie a vývarovne, ktoré by mali dávať prednosť surovinám zo svojho regiónu. S rovnakými výzvami v poslednom čase vystúpili aj jeho kolegovia z iných členských krajín EÚ.
V Poľsku sa na Twitteri objavil slogan "Jedz jablká nahneváš Putina". V Poľsku nabádal ľudí, aby sa tak postavili proti prezidentovi Vladimirovi Putinovi, a tým podporili domácich poľnohospodárov. Lotyšská premiérka Laimdota Straujumaová žiada od krajanov, aby kupovali viac tovarov domácich producentov.

Európska komisia v pondelok (18.8.) rozhodla poskytnúť pestovateľom ovocia a zeleniny postihnutým ruským zákazom dovozu pomoc 125 miliónov eur. Rupprechter povedal, že v krízovom rezervnom fonde je 400 miliónov eur, ktoré treba podľa jeho názoru všetky vyčerpať. Domnieva sa, že exportná ofenzíva by sa teraz mala zamerať na Blízky východ, Severnú Ameriku a strednú a východnú Áziu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok