Pražský hrad ušetrí novými žiarovkami ročne jeden milión korún

TASR
18.8.2014 12:31

Dva roky po tom, čo sa prestali vyrábať klasické žiarovky, začínajú ľudia veriť tým úsporným. Informovala o tom televízna stanica ČT24 vo vysielaní a na svojej internetovej stránke.

Pražský hrad ušetrí novými žiarovkami ročne jeden milión korún
TASR

Podľa obchodníkov a expertov na osvetlenie kupujúci stále nevedia, podľa čoho ich vyberať, a nerozumejú ani údajom na obaloch a žiarovkách. Pre nich je často namiesto kvality dôležitejšia najmä životnosť a cena žiaroviek.
Kúpiť žiarovku je dnes veda väčšia než v minulosti. Zákazník, ktorý si pre ňu príde do obchodu bez jasnej predstavy, sa ľahko môže sklamať. Pri výbere totiž vždy záleží na tom, na akom mieste a ako často bude svietiť. Bez pomoci predavača sa zaobíde iba kupujúci, ktorý sa vyzná v údajoch na obale.

Pre zákazníkov sú lumeny a kelviny väčšinou španielskou dedinou. Dávno sa totiž žiarovky nevyrábajú podľa wattov. Jednotku výkonu nahradila jednotka svetelného toku: lumeny. Tie vyjadrujú teplotu, teda aj farbu svetla. Napríklad údaj 2700 informuje, že ide o klasickú teplotu - bielu. Odborník na osvetlenie Michael Urban uviedol, že čím je menej kelvinov, tým je svetlo žltšie; čím ich je viac, tým viac sa približuje k dennému svetlu.

Spoločnosť Světlo.cz informovala, že Česi nevedia vyberať úsporné žiarovky. Správne kritériá ich nepoznajú dve tretiny. Až 69 % ľudí kupuje žiarovky podľa životnosti. Podľa ceny sa pri ich výbere orientuje 64 %. Pre pätinu je dôležitý aj ich dizajn.

Po celý čas svojho úradovania na Pražskom hrade odmietal svietiť úspornými žiarovkami bývalý prezident Václav Klaus. V roku 2006 mu vtedajší predseda Strany zelených Martin Bursík povedal, že úspornými žiarovkami by sa dali usporiť najmenej dve tretiny elektriny. Klaus mu odpovedal: "To je na veľkú diskusiu...".

S príchodom Miloša Zemana sa v sídle prezidenta začalo šetriť. Hradná správa vymenila všetkých 11.000 klasických žiaroviek za úspornejšie. Vďaka tomu zaplatí Hrad tento rok za elektrickú energiu o jeden milión Kč menej (35.865 eur).

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok