Sýrsky režim bombarduje ciele Islamského štátu, Kurdi cvičia jezídov na boj

TASR
17.8.2014 18:32

Bojové lietadlá sýrskej vlády dnes podnikli vyše desať útokov na baštu Islamského štátu (IS), mesto Rakka v severovýchodnej Sýrii, ako aj na ďalšie mestá pod kontrolou týchto extrémistov. Nálety zabili najmenej 11 ľudí, informovala tlačová agentúra AP s odvolaním sa na aktivistov.

Sýrsky režim bombarduje ciele Islamského štátu, Kurdi cvičia jezídov na boj
SITA/AP

Lietadlá sýrskej armády uskutočnili aj v sobotu najmenej 41 náletov proti bojovníkom Islamského štátu (IS) v oblastiach, ktoré sú pod kontrolou militantnej skupiny. Informovala o tom dnes agentúra DPA s odvolaním sa na organizáciu Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR).

Podľa SOHR sýrske vládne vzdušné sily podnikli v sobotu 36 náletov proti cieľom IS v provincii Rakka a zabili tam najmenej 31 militantov. Režim potom podnikol ďalších päť náletov proti cieľom IS vo východosýrskej provincii Dajr az-Zaur, bohatej na ropu. Obete neboli hlásené, informovalo SOHR.

Počet leteckých útokov je nezvyčajne vysoký, pretože sýrska vláda až donedávna zameriavala svoju palebnú silu na umiernených povstalcov, bojujúcich proti prezidentovi Bašárovi Asadovi.

Nálety nasledovali po tom, čo šéf opozičnej Sýrskej národnej koalície vyzval Spojené štáty, aby podnikli letecké útoky proti Islamskému štátu v Sýrii v oblastiach, ktoré majú títo militanti pod kontrolou.
USA nedávno spustili leteckú ofenzívu proti IS v severnom Iraku, kde džihádisti dosahujú územné zisky a postupujú ku kurdskému regiónu. Ich bojové úspechy spôsobili útek desaťtisícov menšinových kresťanov a jezídov.

Kurdskí militanti vycvičili stovky dobrovoľníkov z etnicko-náboženskej skupiny jezídov v niekoľkých táboroch na území Sýrie, aby dokázali bojovať proti silám Islamského štátu v Iraku. Oznámil to dnes člen YPG, ozbrojeného krídla kurdskej Strany demokratickej jednoty (PYD), a fotograf agentúry Reuters, ktorý výcvikový tábor navštívil.

Fotograf strávil sobotu v tábore na vojenskej základni v meste Kámišlí na severovýchode Sýrie pri hranici s irackým poloautonómnym regiónom Kurdistan. Videl tam 55 jezídov, ako ich v horúčave 40 stupňov Celzia trénujú na boj proti Islamskému štátu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok